Meditatie wordt door velen van ons nog gezien als zweverig. Veel mensen staan hier dan ook niet voor open en dat is hartstikke zonde. Je zal het niet zo snel denken, maar als sporter heb je er enorm veel aan. Door mindfulness tijdens het sporten presteer je beter en dit is waarom!


Focus

Met al die perfecte Instagram plaatjes om ons heen denken we bij het sporten vaak aan het resultaat dat het oplevert. Dit is tijdens het sporten helemaal niet handig. Het begint met wekenlang hard trainen. Na een week heb je je doel nog lang niet bereikt en zal je ook nog geen resultaat zien. Dit is de reden dat we ook weer snel gedemotiveerd raken. Je focus moet liggen op waar je op dat moment mee bezig bent. Bij mindfulness ligt de focus op het nu en ben je je hiervan bewust. Arnold Schwarzenegger beweert zelfs dat 1 volledig gefocuste herhaling bij krachttraining meer doet dan 10 herhalingen zonder focus.

Afgeleid

Ook altijd zo snel afgeleid in de sportschool? Dan is mindfulness en meditatie zeker iets voor jou! Hierdoor raak je namelijk een stuk minder snel afgeleid en kan je negatieve gedachten naast je neer leggen. Zo heb je nooit meer last van een dipje tijdens je work-out. Wat je vanavond gaat eten, dat komt later wel. Focus je nu volledig op je training. Alle andere gedachte kan je met mindfulness tijdens het sporten even laten gaan. Als geheugensteuntje kun je een timer zetten die kort af gaat. Ben je dan even afgeleid kan, dan dit werken om je weer te laten focussen.

Hoe werkt het?

De eerste stap is het wegleggen van je telefoon. Anders raak je door al die meldingen veel te snel afgeleid. Focus je volledig op je lichaam. Probeer in kaart te brengen wat je gevoelens zijn en wordt hier bewust van. Leg vervolgens je focus op je ademhaling en adem rustig in en uit. Doe dit voor een paar minuten. Begin hierna aan je work-out. Dit heb je vast wel vaker gehoord, maar zorg ervoor dat je tijdens een oefening weet welke spieren je gebruikt. Door dit te kunnen voelen weet je wat er met je lichaam gebeurt en of je de oefening goed doet. Je zal merken dat je je een stuk beter zal voelen tijdens het sporten. Ben je klaar met trainen? Word je dan weer bewust van je ademhaling en je lichaam.

Lees ook

De invloed van mindfulness tijdens het sporten

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

De invloed van mindfulness tijdens het sporten

5 tips om gemotiveerd te sporten (ook na een lange dag)

De invloed van mindfulness tijdens het sporten

4x yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor