Je rugspieren gebruik je bijna dagelijks, voornamelijk bij bewegingen waar je iets naar je toe trekt. Wil jij je rugspieren sterker maken? Dan hebben wij hier voor jou de 5 beste rugoefeningen op een rijtje gezet.

Een training voor je rugspieren


Optrekken

Optrekken wordt ook wel pull ups genoemd. Het is een bekende oefening waarbij je je gehele lichaamsgewicht omhoog tilt, totdat je met je kin boven een bepaalde hoogte bent. Optrekken kun je op meerdere manieren uitvoeren. Je kunt het bijvoorbeeld doen aan een squat rek, met een spotter, met een barbell of met een assisted pull up machine. Hoe je de handen plaatst bepaalt voor een groot deel de intensiteit van de oefening.

Photo by: www.climbing.com

Lat Pulldown

De lat pulldown is een oefening voor de latissimus dorsi, rugspieren. Het is een lange spier dat over de gehele lengte van je rug loopt aan de beide kanten van je wervelkolom. De lat pulldown wordt uitgevoerd op een lat pulldown machine. De oefening is niet alleen geschikt om de spieren in de rug te trainen. Naast deze groep spieren train je namelijk ook met de lat pulldown de spieren in de bovenrug en armen.

Photo by: www.mystrengthtraining.com

Seated Row

De primaire spiergroepen die worden aangesproken met de seated row zijn de latissimus dorsi en de rhomboideus. Als beginnende sporter kun je bij deze oefening veel voordeel hebben. De seated row is een oefening waarmee je als beginner de spieren in je rug kunt trainen. Doordat je deze oefening zittend uitvoert is de kans op blessures bij de seated row vrij klein.

Photo by: www.kaylaitsines.com

Barbell Bent over Row

De barbell row is een effectieve oefening voor de grote spiergroepen in je rug. Deze oefening kan je ook helpen bij een betere houding en postuur. Dit komt doordat je veel bezig bent met de stabiliserende spieren van het bovenlichaam. De bent over barbell row is dus een compound oefening waarmee je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Je buikpieren en de spieren in je benen spelen ook een rol bij deze oefening.

Photo by: www.coachmag.co.uk

Deadlift

De deadlift is de meest belangrijke oefening na de squat waarmee je een grote set van spiergroepen mee kunt aanspreken. Er zijn verschillende variaties van deze fitness oefening, waarmee de nadruk weer op andere spiergroepen gelegd kan worden.

Photo by: www.popsugar.com