Hoelahoepen is tegenwoordig niet alleen onder kinderen, maar ook onder volwassenen steeds populairder. Dit komt omdat het een leuke afwisselende manier van trainen is, die je wel lekker fit houdt. Niet alleen conditioneel, ook je spieren zet je aan het werk. Maar welke spieren train je met hoelahoepen? Wij zetten ze alle voor je 7 op een rij. 

Welke spieren train je met hoelahoepen?

Quadriceps

welke spieren train je met hoelahoepen
alphafysiotherapie.nl

Om de hoelahoep goed rond te laten draaien blijf je natuurlijk niet stokstijf staan. Je beweegt ritmisch met je heupen waardoor de hoepel ronddraait. Je zakt een beetje door je knieën waarmee er druk op je bovenbeenspieren komt te staan, ook wel je quadriceps of musculus quadriceps femoris genoemd.

Gluteus Maximus

Gluteal Spieren/Gluteus Maximus - Geïsoleerde Anatomiespieren Stock Illustratie - Illustratie bestaande uit benen, wijfje: 71503280
nl.dreamstime.com

Ronde billen kweken? Dan is een hoepel je beste vriend. Doordat je rondjes draait moeten je bilspieren ook meedoen om deze beweging te realiseren. Een leuke workout en aan je rondingen werken, een top combinatie vinden wij!

Obliquus internus en externus abdominis

welke spieren train je met hoelahoepen
nl.wikipedia.org

Je schuine buikspieren zorgen ervoor dat je je om kunt draaien. Met de Russian twist pak je deze spieren bijvoorbeeld aan, maar bij hoelahoepen blijven ze ook zeker niet achter. De spieren lopen onder andere over je ribben. Als je je heupen de linkerkant op draait strek je je linker schuine buikspieren terwijl je ze rechts aanspant.

Transversus abdominis

welke spieren train je met hoelahoepen
en.wikipedia.org

Welke buikspieren train je met hoelahoepen? Nou in ieder geval je buikspieren. Onder andere je schuine buikspieren. Deze buikspieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je ribben zich laten zakken tijdens het uitademen. Hiernaast is deze spier belangrijk bij de stabilisatie van je bekken. Voor vrouwen die na hun zwangerschap last van hun bekken hebben is dit een belangrijke spier om te trainen.

Rectus abdominis

welke spieren train je met hoelahoepen
pilatesxmelissa.com

Je rechte buikspieren zijn de spieren die je ziet wanneer iemand een sixpack heeft. Als je een sixpack wilt kweken heeft het geen zin om alleen deze spieren te trainen, maar dit zijn wel de spieren die wanneer we ze zien als sixpack bestempelen. Ook deze spieren train je tijdens het hoelahoepen.

Quadratus limborum en Iliopsoas

welke spieren train je met hoelahoepen
nl.wikipedia.org

Deze twee buikspieren zijn je achterste buikspieren. Deze spieren zorgen ervoor dat je je heupen kunt bewegen en worden dus lekker aan het werk gezet tijdens het hoelahoepen. Deze spieren verbinden je romp met je onderlijf. Heb je last van een stijve onderrug? Dan is het goed om deze spieren regelmatig te rekken en in beweging te houden. Laat hoelahoepen daar nou perfect voor zijn!

Erector spinae

welke spieren train je met hoelahoepen
nl.wikipedia.org

Deze spiergroep omvat alle rugspieren die langs je wervelkolom lopen. Deze zorgen ervoor dat je een goede rechtopstaande houding behoudt. Dus niet met je rug hol of bol, maar mooi recht zodat je geen last krijg van je rug. Deze spieren zitten aan je onderrug vast. Met hoelahoepen draai je je heupen en kantel je je bekken waardoor je lange rugspier op spanning komt en weer in ontspanning gaat. Zo train je ook deze belangrijke spier met hoelahoepen.

Toch nog niet overtuigd van hoelahoepen als workout? Wij zetten alle voordelen van deze leuke lichaamsbeweging voor je op een rijtje. Ben jij al helemaal overtuigd van het nut van hoelahoepen in jouw trainingsroutine? Wij leggen je hier nog eens uit hoe hoelahoepen ook alweer moet, het is ook zo lang geleden!