Het is zomer! Voor velen het favoriete seizoen. Hogere temperaturen, op vrije dagen naar het strand en vooral meer zonneschijn wat zorgt voor een gelukkig gevoel. De meeste mensen zijn zich bewust van de veranderingen in de natuur en weten over het algemeen wel dat er buiten iets verandert. Vaak wordt vergeten dat ook het lichaam verandert. Jij bent net zo goed onderdeel van de natuur en dus verander je mee.

De zomer is een echt yang seizoen. Dat betekent dat je meer energie hebt en meer wilt doen. Daarnaast krijg je ook vaak trek in ander voedsel. Dit alles gaat vanzelf, je hoeft er niets voor te doen en toch is het essentieel om wat vaker stil te staan bij de veranderingen die plaats vinden.

Wat betekent de zomer voor je yogapractice?

De zomer is het seizoen van je hart en dat houdt in eerste instantie in: wees lief voor jezelf! Uiteraard hebben we gedurende de zomer meer energie, maar tegelijkertijd vraagt de warmte wel het een en ander van je hart. Neem dus de tijd om ook te ontspannen tijdens je actieve zomer leven. Vandaar in dit artikel een aantal ontspannen yogahoudingen om je hart te openen.

Aangezien de zomer het yang seizoen is: vergeet je zonnegroeten niet. Laad jezelf op wanneer je het nodig hebt doormiddel van een aantal zonnegroeten waarbij je heel bewust je adem volgt of doe er een aantal om je lichaam op te warmen voor de volgende ontspannen houdingen.
Voor de volgende houdingen geldt dat je ze 2 tot 5 minuten aan kan houden. Het belangrijkste is geen pijn. Je kan de houding altijd aanpassen of ervoor kiezen de houdingen uiteindelijk korter te aan te houden. Breng tijdens de houdingen alle aandacht naar je hart. Door je te focussen op je hart stroomt daar de energie. “Where intention goes, energy flows.”


Melting heart

Breng jezelf op handen en knieën. Vanuit deze positie loop je langzaam je handen naar voren terwijl  je je heupen boven je knieën houdt. Vervolgens laat je je borst zakken in de richting van je mat. Mocht het te heftig zijn met beide armen voor je uit, probeer dan eerst je handen te verplaatsen. Het kan zijn dat het comfortabeler aanvoelt om je handen naar elkaar toe te brengen of juist uit elkaar te bewegen. Ervaar je alsnog teveel spanning? Kies er dan voor om één arm te buigen en je voorhoofd op je onderarm te laten rusten: puppydog. Wees je heel bewust van wat je voelt en volg je natuurlijke in en uitademing.

Foto: yoganonymous.com

Twist

Breng jezelf op je rug op je mat en trek je knieën op. Je benen zijn in een hoek van 90 graden. Vervolgens laat je beide knieën naar rechts toe bewegen voor je twist. Leg je armen naar links en (alleen als je nek het toelaat) draai je ook je gezicht naar links. Ontspan in je twist en volg je adem. Vervolgens wissel je van kant.

yogabasics.com

Borst opening met behulp van een deken of extra yoga mat

Rol een deken of je yogamat op en ga vervolgens rechtop zitten. Je plaatst je opgerolde deken of mat achter je staartbeen. Rol jezelf langzaam naar achteren tot je ruggengraat kan rusten op het deken of je mat. Leg je armen zijwaarts neer en kies een comfortabele positie voor je benen. Sluit je ogen en geniet van de positie waarin je je hart op een volledig ontspannen manier kan openen.

Geniet van een prachtige zomer!


Meer yoga?  Deze yoga oefeningen zorgen voor een vrij gevoel in je eigen lichaam.

(Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!)