Overal zijn we allemaal bereikbaar en iedereen is druk. Als we niet goed voor onszelf zorgen, kunnen we niet opladen. Met als gevolg dat we niet meer goed kunnen functioneren en misschien wel een burn out die op je staat te wachten. Soms heb je helemaal niet door dat je beter voor jezelf moet zorgen, dan denk je vaak dat je alles wel onder controle hebt. Aan de onderstaande 7 signalen merk je dat het tijd is om beter voor jezelf te zorgen. Hoogste tijd om het anders te doen!

Aan de onderstaande 7 signalen merk je dat het tijd is om beter voor jezelf te zorgen.


1. Je bent snel geïrriteerd

Als we goed in balans zijn en goed voor onszelf zorgen, dan behandelen we anderen met dezelfde compassie als die we voor onszelf hebben. Maar wanneer je geen tijd voor jezelf hebt is het gemakkelijk om je aan elk dingetje wat anders gaat te irriteren. Je kunt daarom ook niemand anders helpen als je niet eerste jezelf helpt.

Mocht je dit herkenen, dan is het misschien tijd eerst wat meer compassie voor jezelf te tonen. Misschien moet je meer “nee” zeggen, beter voor jezelf opkomen of jezelf rustmomenten gunnen.

2. Je bent altijd te laat

Voordat je weg moet probeer je nog snel één ding te doen. Net dit ene ding zorgt er dan vaak voor dat je te laat bent voor je volgende afspraak. Je intenties zijn goed en je probeert alles goed te doen, maar door te laat komen creëer je nog meer stress voor jezelf en geef je de ander het gevoel dat ze minder gewaardeerd worden.

Als je dit herkent is het goed om hier eens over na te denken. Misschien wordt het tijd dat je wat minder hooi op je vork neemt? Of om wat tijd vrij te maken? Probeer eens diep in jezelf te kijken en te achterhalen hoe het komt dat jij altijd te laat bent.

3. Je vind het moeilijk om in slaap te komen of je voelt je vaak erg zenuwachtig

Als je vaak moeilijk in slaap komt kan dit komen door veel dingen. Vaak is het wel aan stress gerelateerd. Wanneer je vaak de zenuwen door je lijft voelt stromen kan dit ook een signaal zijn van je lichaam (en geest), omdat het opzoek is naar een uitlaatklep en er iets in je leven verandert moet worden. Grote kans dat hetgeen wat je moet veranderen zelfliefde is…

Als je je gestresst voelt kan het helpen om te gaan wandelen of hardlopen. Probeer meditatie of bezoek een keer een coach om op die manier je rust weer te vinden.

4. Je kunt je de laatste keer dat je niets hebt gedaan niet meer herinneren

Het geeft een gevoel van nuttig zijn, kracht en waardering van de buitenwereld wanneer jij altijd maar bezig bent, altijd aan het werk bent en dingen voor elkaar krijgt. Maar als we geen tijd nemen om onszelf op te laden dan missen we de energie die ervoor zorgt dat we kunnen genieten van het leven. Het is de balans die ervoor zorgt dat we ons goed voelen en een kalm gevoel brengt, waardoor we volledig onszelf kunnen zijn.

Zorg daarom goed dat je tijd voor jezelf maakt! Het is helemaal niet erg om af en toe niets te doen. Sterker nog het is noodzakelijk en het zorgt ervoor dat onze creativiteit kan stromen.

5. Je voelt je constant overweldigd

Als jij het gevoel hebt dat alles constant op je afkomt dan is er een grote verandering nodig. Doe het rustiger aan, probeer eens achterover te leunen en te kijken wat het leven je brengt! Je bent niet direct lui als je even niets doet.

6. Je kookt bijna niet, sport weinig en hebt slaap tekort

Koken, sporten, slapen en zelfreflectie zijn de belangrijkste onderdelen voor gelukkige en gezonde mensen. We zijn niet altijd in staat om al deze dingen voldoende te doen, maar wanneer je ze bijna nooit doet dan is dit een duidelijk signaal.

Begin daarom eens met te kijken naar je planning. Waarom lukt het je niet om tijd te nemen voor deze belangrijke zaken? Probeer dingen uit je drukke agenda te verwijderen, je kunt niet alles doen. Geef jezelf tijd en liefde!

7. Wanneer je een dag vrij hebt of niets doet dan voel jij je schuldig

Als een dagje vrij voor jou raar voelt dan heb je deze dag meer dan nodig! Doe dingen waar je energie van krijgt. Misschien krijg je dit door te wandelen, naar de sauna te gaan, te koken, op bezoek bij vrienden te gaan, te schrijven of te lezen.

Door voor jezelf te zorgen, zorg jij ervoor dat je de beste versie van jezelf wordt. Je wordt sterk en komt in balans, deze kracht straal je dan ook uit! In het begin is het misschien lastig om jezelf op de eerste plek te zetten, maar je zult zien dat je er veel voor terugkrijgt.

 


Lees ook:

Met deze tips leer jij jezelf wat vaker op nummer 1 te zetten!

3 Tips om de lat minder hoog te leggen voor jezelf

Zo leer ook JIJ van jezelf te houden Column