Zelfs de meest stabiele en harmonieuze stelletjes kunnen bij elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Het is ook niet niks, een relatie onderhouden. Hoeveel je ook op elkaar lijkt of hoezeer je ook op een gelijke lijn zit, er zullen altijd momenten van discussie en onenigheid zijn. Zeker wanneer je samenwoont, je bijna 24/7 op elkaars lip zit (op vakantie bijvoorbeeld) en ook nog eens een stressvolle en drukke baan en/of jengelende kinderen hebt om rekening mee te houden. Nee, een relatie is niet niks, het is veel werk, maar tegelijkertijd is liefde ook het mooiste wat er is. De verliefdheid, de passie, het genieten van elkaar, het maken van herinneren en het samen groeien, ja dat werken hebben we er wel voor over! Maar wat moet je doen als blijkt dat die pure, spannende en onvoorspelbare relatie, verandert in saai, voorspelbaar en passieloos? Die welbekende sleur.

Elk stel is anders en wat werkt voor het ene koppel werkt niet voor het andere. Ondanks dat, zullen de 5 tips hieronder je helpen je relatie gezond te houden en elkaar niet als vanzelfsprekend te gaan zien. Het werken voor je relatie was het waard toch?

Zo houden jullie je relatie spannend en gezond (en voorkom je die sleur)


Interesse tonen

Uit Zwitsers onderzoek blijkt: hoe langer partners bij elkaar zijn, hoe minder goed ze elkaar kennen. Het klinkt misschien gek, maar aan de andere kant ook erg logisch. Hoe langer men elkaar kent, hoe minder interesse er vaak in elkaar getoond wordt. Sommige stelletjes leven zelfs na een aantal jaar volledig langs elkaar heen. Elkaar kennen is dus geen kwestie van tijd, maar een kwestie van aandacht en interesse. Een belangrijke reden waarom veel stellen uit elkaar groeien is vooral omdat ze zich minder verdiepen in de belevingswereld van hun partner.

Ga conflicten en ruzies niet uit de weg

Het is belangrijk dat je elkaar verteld wat je dwars zit. Conflicten zijn nodig om bepaalde emoties en gevoelens te bespreekbaar te maken en uit te praten. Ga je deze conflicten liever uit de weg? Dan ondermijn je het vertrouwen en de intimiteit in je relatie. Ook ruzie is af en toe nodig, zolang je dit wel op een juiste manier doet. Breng je kritiek als een vraag of een wens en niet als een verwijt. Wees niet te trots om sorry te zeggen voor je eigen aandeel en ga (verbaal) geweld uit de weg. Ga elkaar niet afkraken of vernederen, dit schaadt het vertrouwen.

No comfort zone

Partners die samen iets spannends doormaken – zoals aan elkaar vast getapet door een grote betonnen buis kruipen of meedoen aan een danscompetitie – blijken achteraf een stuk meer verliefd dan de stelletjes die uit eten gaan of een ontspannen cruise tochtje maken. Alles wat het lichaam opwindt, helpt ook liefde stromen. (Bron)

Maak tijd voor seks

Creëer tijd voor – en zin in- seks. Het is meestal hetgeen waar de “sleur” begint. Jullie hebben het beide druk, zijn moe, hebben stress etc. En dat begrijpen we maar al te goed, maar buiten dat de intimiteit de relatie versterkt, maak je tijdens seks ook hormonen en hersenstoffen aan die naast je relatie, ook je lichaam voeden. Je moet het dus eigenlijk zien als een win, win situatie, voor zo wel je gezondheid als je relatie.

Lees hier waarom ochtend seks goed is voor je gezondheid én je relatie.

Ben zo nu en dan eens egoïstisch

Relaties waarin beide partners gewoon hun eigen dingen (mogen) blijven doen, houden langer stand. Zo’n relatie vraagt namelijk minder offers. Natuurlijk blijft een relatie gaan over geven en nemen, maar zo nu en dan mag je gerust een klein beetje egoïstisch zijn. Wanneer je geregeld “neemt” wordt het namelijk voor jezelf ook makkelijker om zonder voorbehoudt te “geven” in de relatie. Op die manier blijft de relatie dynamisch en bevredigend.