Als je je nog niet 100% een volwassene voelde in je 20ste levensjaren, dan gebeurt dat wel wanneer je de big 3-0 bereikt (in ieder geval, voor sommige van ons). Van je 20ste tot je 29ste ben je vooral bezig met uitzoeken wie je bent en wie je wilt zijn. Vanaf je 30ste, wanneer je een beetje achter je kwaliteiten bent gekomen, neem je alle geleerde lessen en gewoonten van de afgelopen 10 jaar mee en gaat hiermee de beste versie van jezelf vormen. De gewoonten die je jezelf hebt aangeleerd, hebben dus stiekem een behoorlijke invloed op je toekomst, vooral de gewoonten die te maken hebben met je gezondheid, zoals je eetgewoonten.

Metabolisme vertraagt

Ben je begin 20? Dan merk je het misschien nog niet, maar zodra je een aantal jaartjes verder bent, eind 20, zal je merken dat je metabolisme wat vertraagt. We groeien namelijk niet meer, we “bouwen” geen botten meer en de productie van het groeihormoon begint te dalen. Wat dit voor ons betekent? We slaan sneller vet op, oei! Elke week die vette hap na het stappen, kun je dus beter een paar keer overslaan.

Hoe je kunt voorkomen dat je na 30ste ineens uit het niets aankomt en na elke vakantie weer aan een dieet moet?

Maak deze 6 eetgewoonten je eigen

(en je lichaam zal je dankbaar zijn!)

Photo by Dane Deaner on Unsplash

1. Eat clean

Begin met het “cleaner” eten. Wat bedoelen we hiermee? Probeer vooral producten te eten die puur en natuurlijk zijn en laat al het eten dat chemische processen heeft doorstaan zoveel mogelijk liggen. Natuurlijke producten hebben een positief effect op je lichaam. Je energielevel stijgt, je slaapt beter en minder vaak last van hoofdpijn. Daarnaast krijg je er een mooie huid door en heb je waarschijnlijk ook nog eens een beter humeur.

2. Kook je eigen maaltijden

Koken is gewoon life skill die je moet beheersen. Het bespaart je geld en het is de beste manier om te controleren wat je in je lichaam stopt. (Extra voordeel voor de mannen, vrouwen vinden het ontzettend sexy als je een beetje kunt koken!)

3. Oefen ‘mindful’ eten

In de snelle samenleving van vandaag zijn we geneigd om mindless, te eten. Een snelle hap in de auto, voor de televisie, tijdens een vergadering of staand in de keuken. Het probleem met mindless eten is dat je de connectie met het eten misloopt. Je mist de vreugde en het genot van het eten en het voeden van ons lichaam. Weet jij bijvoorbeeld nog wat je gistermiddag gegeten hebt? Of 2 dagen geleden? Vaak vergeten we wat we hebben gegeten puur omdat onze aandacht niet naar het eten ging. Deze dis-connectie zorgt er tevens voor dat we een voldaan gevoel en het genot missen en hierdoor vaak meer gaan eten om dit te compenseren (of in ieder geval proberen te compenseren) Oftewel, leg voortaan je telefoon, krant of boek weg tijdens het eten. Neem de tijd om van elke hap te genieten en laat je niet afleiden.

4. Suikervrij

De meest belangrijke gewoonte om te veranderen (en je gezondheid te verbeteren) is het eten van suikers. Probeer zo min mogelijk suikers te eten. Stop bijvoorbeeld met het drinken van frisdrank, sapjes uit pakken en koffie met suiker. Als je suikers eet, zijn de natuurlijke suikers in bijvoorbeeld fruit het minst erg.

5. Drink met mate

Terwijl je in je 20ste nog nachten lang kon doorhalen en 15 bier achterover kon tikken (of misschien ook niet.. maar toch deed!) en je lichaam dit alles zo goed als kon verwerken en je er eigenlijk vrij weinig last van had, kun je dit op je 30ste beter niet meer doen. Je insulineresistentie en bescherming tegen leververvetting nemen af en je kans op diabetes wordt juist vergroot. Alcohol bevat de 2 grootste boosdoeners die invloed uitoefenen op deze 3 factoren en om te voorkomen dat je hier daadwerkelijk last van krijgt, kun je je alcohol inname dus beter beperken.

6. Word een regelmatige water drinker

Het wordt keer op keer gezegd en tóch slagen we er steeds weer in om onvoldoende water binnen te krijgen op een dag. Niet alleen doet dit je schoonheid niet ten goede (doe je die schoonheidsslaapjes dus eigenlijk voor niks), ook heeft het invloed op het functioneren van je lichaam. Klein voorbeeldje: te weinig water drinken heeft een negatieve invloed op je vetverbranding (Noooo!!) terwijl voldoende water drinken je metabolisme juist kan versnellen.

Daarnaast verwart ons lichaam dorst hebben, vaak voor honger hebben. We gaan dus vaak eten terwijl ons lichaam eigenlijk vraagt om het vochtgehalte bij te vullen. Wanneer je dus voldoende water drinkt, zal je merken dat je minder vaak een hongergevoel hebt en zal je minder snel teveel eten.

Ik pak nog maar een glaasje water, wat jij? 😉


Lees ook:

5 sportgewoontes om in je twintigste mee te beginnen

Dit de enige verandering binnen je dieet, die je lichaam écht goed doet.

Pas op! Dit moet je dus écht niet doen als je begint met afvallen