Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die ’s ochtends niet wakker worden met een stinkende adem. Dit kan zorgen voor een onzeker gevoel. Hoe komen wij aan die ochtendgeur? En misschien is zelfs een betere vraag: hoe komen we er vanaf?

Waarom hebben we ’s ochtends een stinkende adem?

Kennelijk heeft jouw ochtendgeur veel te maken met de vermindering van de speekselproductie tijdens je slaap. Jouw speeksel zorgt er namelijk onder andere voor dat de (slecht ruikende) bacteriën in jouw mond opgeruimd worden. Doordat ’s Nachts jouw mond minder speeksel aanmaakt, krijgen de bacteriën de vrije loop. Hoe droger jouw mond dus is, hoe groter de kans dat jij ’s ochtends met een stinkende adem opstaat. Als jij dus ’s nachts door je mond ademt wordt je mondholte ook veel droger en vergroot je de kans op een stinkende adem. Ook snurken en bepaalde medicijnen dragen bij aan een stinkende ochtendgeur.

In principe betekent die stinkende adem ’s ochtends niks bijzonders. Toch zou het kunnen zijn dat er een onderliggend probleem is. Een vieze ochtendgeur kan wijzen op dieper liggende problemen zoals ontstekingen aan tanden of tandvlees. In dit geval is het verstandig om even langs je tandarts te gaan. Het zou zelfs het geval kunnen zijn dat het wijst op een infectie zoals een abces of een maagzweer. Mocht het dus zo zijn dat je adem plotseling heel sterk veranderd, raadpleeg dan zeker even je arts!

Wat kan je doen tegen een stinkende adem?

Allereerst is het natuurlijk erg belangrijk dat jij je tanden goed poetst voor je gaat slapen. Op plekken waar je met je borstel moeilijk bij komt kan je flosdraad of een ragertje gebruiken. Ook zou je kunnen proberen je tong schoon te maken met een Orabrush. Met dit borsteltje voorkom je namelijk ook dat de bacteriën ’s nachts weer terugkomen op je tong. Daarnaast is het dus heel belangrijk dat jij je mond zo vochtig mogelijk houdt. Drink daarom voor het slapen gaan nog een glas water en zet eventueel een glas op je nachtkastje.


Lees ook:

Te weinig slaap? Dit doet het dus met je lijf

Met dit trucje val je binnen 1 minuut in slaap!

Deze 10 dingen doet jouw lijf dus als jij slaapt!