Je hebt eindelijk het gewicht bereikt waar je zo lang naartoe hebt gewerkt. Tijd om achterover te leunen? Nee, het is nu belangrijk om die verloren kilo’s er af te houden. Het is belangrijk om te weten dat je na een dieet niet meer ‘gewoon’ kan eten als je gewend was. Je oude voedingspatroon zorgde er immers voor dat je te zwaar werd. Maar je hoeft ook niet meer zo op de calorieën te letten als tijdens het afvallen. De uitdaging is om een nieuwe balans in je voeding én in je beweegpatroon te vinden. Om jou te helpen daarbij, staan hier voor jou wat tips op een rijtje.

Hoe houd ik mijn gezonde gewicht vast?


1. Ontbijt

Door je dag te beginnen met een goed ontbijt zet je je spijsvertering aan het werk. Dit voorkomt dat je in de loop van de dag zin krijgt in ongezonde tussendoortjes.

2. Drie maaltijden

Het is belangrijk om drie gebalanceerde maaltijden op een dag te eten. Sla daarom nooit een maaltijd over, hierdoor krijg je namelijk alleen maar meer zin om iets ongezonds te eten.

3. Wees honger voor

Zorg dat je niet teveel honger krijgt. Extreme honger zorgt voor extreme eetbuien en dat wil je niet. Eet daarom tussen de maaltijden door een gezond tussendoortje. Tip: vezels en eiwitten zorgen langer voor een vol gevoel.

4. Maak een uitzondering

Laten we voorop stellen dat het helemaal niet nodig is om de rest van je leven nooit meer iets ongezonds te eten. In je nieuwe eetpatroon is best nog wel plaats voor af en toe een calorierijke snack. Dit houdt de moed er juist in en voorkomt dat je doorslaat naar schadelijke eetbuien, omdat je zo verlangt naar deze tussendoortjes.

5. Drink niet te veel

Vermijd grote hoeveelheden alcohol. Het levert je niet alleen flink wat calorieën op, ook kun je in je aangeschoten bui op dat ene leuke feestje een stuk slechter weerstand bieden tegen allerlei borrelhapjes. De volgende dag zit je dan met een dubbele kater!

6. Wegen

Blijf jezelf in ieder geval wekelijks wegen. Het is normaal dat je af en toe een kilootje meer of minder weegt. Maar stel je ziet een verandering van 2,5 kilo of meer, dan is dat het teken dat je je leefstijl weer eens flink onder ogen moet komen. Misschien moet je weer wat minder eten of wat meer gaan bewegen om op je streefgewicht te blijven.