Dacht jij dat we met zijn allen al goed bezig zijn met het recyclen van plastic, dan is het tijd om uit deze droom te ontwaken. In 2017 werd slechts 9% van het plastic over de hele wereld gerecycled, mede doordat water in veel landen niet uit de kraan gedronken kan worden, aldus National Geographic. Wat ontzettend weinig!
In de prullenbak
Regelmatig word ik geconfronteerd met de hoeveelheid afval die ik weet te produceren in 2 dagen tijd, zeker hoeveel daarvan plastic is. In de VS is vorig jaar een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat er jaarlijks 35 biljoen waterflesjes en 100 biljoen zakjes in de prullenbak verdwijnen. Daar kunnen we vandaag de dag 4 keer mee de aarde rond.
Het ontstaan van
Plastic legt een levensweg van soms wel honderden jaren af, met aardolie als aanvoerder. Door de brandstof te verhitten, ontstaan er nieuwe moleculen, die oorspronkelijk niet in de natuur voorkomen: plastic. Dit maakt het materiaal heel voordelig: makkelijk en goedkoop om te produceren. Echter, alles dat ooit werd gemaakt, bestaat nog steeds, omdat het simpelweg niet kan worden afgebroken.
Voedselweb
“Maar, waarom zie ik daar dagelijks dan niets van terug?”, vraag je je nu zeker af. Het meeste verdwijnt in de oceaan. De zon die op de afvalresten schijnt, zorgt ervoor dat er schadelijke chemicaliën vrijkomen en het plastic kleiner wordt gemaakt, wat het weer hapbaarder maakt voor vogels of vissen. En laat dat nou net de vis zijn die jij uiteindelijk op je bord geserveerd krijgt. Best iets om over na te denken, vind je niet?
Duurzaam gebruik
Wat ik met dit artikel zou willen bereiken? Enkel een beetje meer bewustzijn. Het duurt maar liefst 300 miljoen jaar (wow!) om aardolie te produceren, terwijl wij misschien maar een halve dag plezier hebben van het plastic om het vervolgens alweer in de prullenbak te gooien, waarna het afval jarenlang op onze planeet rondzwerft. Al eerder gaven wij tips over hoe jij zelf je plastic foodprint kunt verkleinen. En stel jezelf bij je volgende aankoop eens de vraag: heb ik dit echt nodig, is er een alternatief te bedenken of kan ik zonder?