Een sixpack is de droom van elke fitgirl. Flanerend over het strand met een strakke buik. Niet alleen voor de look, maar ook vanwege het feit dat een wasbordje het ultieme bewijs is dat laat zien hoe hard je traint en hoe fit je wel niet bent. Ben jij niet gezegend met stenen abs à la Lara Croft? No worries, je bent namelijk niet de enige. Het is voor vrouwen namelijk een stuk moeilijker om een sixpack te krijgen en dit is waarom.


Hoe oneerlijk is het: je traint even veel als de mannen in de sportschool, maar zij zijn gespierde hulks met een wasbordje, en jij niet. Hoe kan het toch? Het is niet per se oneerlijk, het is gewoon de natuur en een beetje wetenschap. Wij leggen uit hoe het zit.

Hormonen

Tegenwerkende hormonen zijn een voorname reden dat het lastig is voor vrouwen om een wasbordje te krijgen. Vooral oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, speelt hier een grote rol in. Dit vrouwelijke hormoon regelt alles rondom de baarmoeder: de menstruatie cyclus, bij de zwangerschap en de groei van vrouwelijke geslachtskenmerken. En laat mannen nou aanzienlijk minder oestrogeen hebben dan vrouwen.

Vetpercentage

Vetcellen kunnen namelijk ook oestrogeen produceren en oestrogeen regelt daarbij de vetopslag. Bij vrouwen is dit voornamelijk, jawel, rondom het buikgebied. De reden? Om je organen te beschermen. Door een laagje vet over je onderbuik te leggen, beschermt je lichaam de baarmoeder en de overige voortplantingsorganen. Science says it: je lichaam wilt je dus gewoon beschermen! Om een zichtbare sixpack te krijgen, dien je dus een laag vetpercentage te hebben. Bij mannen komt een sixpack bij een vetpercentage van 10% tevoorschijn en bij vrouwen een vetpercentage van 18%.

Lichamelijke bouw

Ook als je veel traint en gezond eet, kan het zo zijn dat het wasbordje niet voor jou is weggelegd. DNA en erfelijkheid speelt hierin een grote rol. Het ligt daarbij vaak aan hoe dik en dus zichtbaar de rechte buikspier is, de grote spierbundel die het midden van je buik omvat, en of je zogeheten platte of bolle spierbuiken hebt. Dit zijn dus de zogenaamde blokjes. Sommige mensen hebben platte spierbuiken, en dus geen zichtbare blokjes, en mensen met bolle spierbuiken, juist wel. Dit is dus allemaal erfelijk bepaald. Je spierbuiken kan je dus niet als het ware naar voren duwen door te trainen. Wel kan je er dus voor zorgen dat je zo min mogelijk buikvet hebt, zodat de blokjes iets meer te zien zijn. Maar ook al doe je dit, kan het dus zo zijn dat hoe veel je ook sport en hoe gezond je ook eet, dat je gewoonweg geen dikke sixpack krijgt. En dat is ook oké!

Lees ook

Science says: waarom vrouwen moeilijker een sixpack krijgen

Strakke buik: 5 simpele oefeningen voor een sixpack

Science says: waarom vrouwen moeilijker een sixpack krijgen

Volgens onderzoek vinden vrouwen een bierbuikje aantrekkelijker dan een sixpack

Science says: waarom vrouwen moeilijker een sixpack krijgen

Science says: sporten werkt echt beter met een sportmaatje