Tegenwoordig lijkt het bijna alsof je niet echt leeft, wanneer je niet op social media zit. Heel ons leven staat in het teken van facebook, instagram en twitter. Al onze relaties, zowel persoonlijk als zakelijk, bevinden zich er op. Social media maakt zo’n groot onderdeel uit van ons leven, dat het steeds verleidelijker word er meer en meer tijd op te besteden. Het is niet zeldzaam dat iemand verslaafd raakt aan social media. Dit is spijtig want zo’n verslaving kan je dagelijks leven nogal beinvloeden.
Wat is het negatieve effect van een social media verslaving op je leven?
- Onzekerheid. Door het bekijken van iedereens (gemaakte) perfecte leven, lijkt je eigen bestaan minder bijzonder.
- FOMO (Fear Of Missing Out), door alles online te volgen en te weten waar iedereen is, heb je constant het gevoel dat je iets mist.
- Eenzaamheid. Terwijl je denkt dat je sociaal bezig bent op social media, voel je je alleen maar eenzamer. Dat blijkt uit dit onderzoek naar de link tussen het gebruik van social media en het ervaren van een sociaal isolement.
- Depressie. Als mens heb je persoonlijk contact nodig om je mentaal gezond te voelen. Hoe meer je je social media interactie vooropstelt ten opzichte van echte interactie, hoe sneller je met depressie te maken zult krijgen.
Ook lezen: Dit is het effect van social media op je gezondheid
Genoeg redenen dus om te beseffen dat je social media gebruik wel wat minder kan. Maar natuurlijk zijn er ook positieve aspecten aan social media.
- Je blijft makkelijk in contact met vrienden over de hele wereld.
- Je kan online gemeenschappen vinden waarbij je je thuis voelt.
- Het staat vol inspiratie.
- Je kan je zelf op een creatieve manier uitdrukken.
Wanneer je in je gebruik de juiste balans weet te bewaren kun je ook zeker van deze effecten genieten. Helaas slaan we er alleen allemaal snel in door en beginnen de negatieve effecten zwaarder te wegen. Om je te helpen hierin een balans te vinden en van je verslaving af te komen, hebben we een paar tips voor je opgeschreven.
5 tips om van je social media verslaving af te komen
- Zet je notificaties uit. Als je telefoon elke minuut wel een keer oplicht met een nieuwe melding, wordt het erg lastig je er van te ontkoppelen. Zet ze dus uit, zodat je niet door elke tweet van een willekeurig persoon, of elk duimpje naar je telefoon wordt gezogen.
- Houd het klein en simpel. Probeer social media ook echt te laten draaien om het sociale aspect. Het is leuk om op de hoogte te blijven van je vrienden en familie, maar heb je er ook iets aan om te zien hoe elk willekeurig instagram model haar weekend besteedt? Voegen deze updates werkelijk wat toe aan je leven? Ontdoe je zelf van deze eindeloze wereld aan updates van mensen met perfecte levens.
- Verwijder apps van je telefoon. Een hele simpele manier om al die apps minder te gebruiken. Haal ze van je telefoon!
- Probeer een digitale detox. Zeer effectief om van je social media verslaving af te komen. Dit betekent niet dat je het helemaal moet verwijderen, maar wel dat je het even helemaal zonder gaat doen.
- Maak er niet meer van dan het is. Een veelvoorkomend signaal bij mensen die verslaafd zijn aan social media, is dat ze te veel tijd en aandacht besteden aan hun eigen voorkomen. Als je er in door slaat komt er veel angst en stress bij kijken. Ook zul je continu willen checken of je berichten veel aandacht krijgen. Probeer hier minder waarde aan te hechten, dan zul je er vanzelf minder tijd aan besteden.
Ook lezen: deze 5 dingen gebeuren als je stopt met social media