Het hooikoortsseizoen is op volle gang. En in tijden van corona, kan het nogal vervelend zijn als je constant aan het niezen bent. Mensen met een flinke allergie voor boombollen kunnen deze periode de zakdoeken weer bij zich houden, want het gesnotter lijkt maar niet te stoppen. En je bent echt niet de enige. Volgens Buienradar.nl heeft namelijk één op de vijf Nederlanders last van hooikoorts. Deze tips helpen bij het verminderen van hooikoorts.


Laat de was niet buiten drogen

Het is in de lente natuurlijk hartstikke mooi weer. Veel mensen hangen de net gewassen kleren buiten om te drogen: lekker duurzaam en kan makkelijk met dit zonnige weer. Kleren in de buitenlucht drogen is echter niet zo goed voor de mensen die last hebben van hooikoorts. De pollen waar ze allergisch voor zijn gaan zich nestelen in de kleding en gaan uiteindelijk verschrikkelijk irriteren. Dus helaas ook in de lente nog je kleding drogen in de droger…

Ga na een regenbui lekker naar buiten

Tijdens droge dagen, waar het niet tot amper regent, krijgen de pollen de kans om vrij te komen. Wanneer jij dan een fijne wandeling gaat maken, krijg je extra veel last van de pollen die in de lucht hangen. Wanneer het net heeft geregend, zijn de pollen het minst aanwezig en kan jij je gang gaan.

Vaseline en zonnebrillen

Wanneer je naar buiten gaat, kan het helpen om wat vaseline of crème rond de neus te smeren. Dit helpt tegen de prikkels van de pollen. Ook helpt het om een zonnebril te dragen die goed om je neus en ogen sluit, en vaak je handen te wassen.

Sporten!

Het zal misschien een beetje lastiger gaan dan normaal, omdat je alleen maar aan het snotteren bent en je je niet helemaal topfit voelt, maar spijt zul je er niet van krijgen. Wel is het belangrijk dat je in een zaal of sportschool gaat sporten, en niet in een bos of een (vers gemaaid) grasveld. Als je echt buiten wilt sporten, is het handiger om na een regenbui te gaan sporten of ’s ochtends vroeg. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd je sportkleding goed wast na een sportsessie, omdat de pollen zich sneller hechten aan bezweette kleding.

Wrijf niet in de ogen

Je snottert, je moet niezen en hoesten, en je ogen jeuken verschrikkelijk. Niet wrijven! Wrijven in je ogen is voor even fijn, maar kan later zorgen voor irritaties en nog meer jeuk. De pollen die aan je handen gaan zitten, wrijf je vervolgens weer in je ogen. Wanneer je last hebt van irritaties, kun je beter je ogen deppen met een vochtig washandje of wassen met koud water. Oogdruppels kunnen ook goed werken tegen jeuk.

Anti-pollen horren

Je raam open zetten en het huis lekker luchten lijkt belangrijk, omdat je de pollen uit je huis wilt hebben. Maar onbewust laat je de pollen juist binnen en zit je uiteindelijk alsnog opgescheept met pollen. Doe daarom een raam open waar geen wind op staat en na een regenbui of gebruik Anti-pollen horren. Dit laat de pollen niet binnen maar zorgt er wel voor dat je lucht binnen krijgt. In de auto is het ook belangrijk om te letten op je ventilatiesysteem, hier kunnen de pollen namelijk ook makkelijker binnen komen.

Gebruik speciale medicijnen

Wanneer de bovenstaande tips niet helpen, is overstappen naar hooikoorts-medicijnen nooit een slecht idee. Wanneer je hooikoorts hebt kan je dit namelijk bestrijden of verminderen met antihistaminica. Tegenwoordig zijn er genoeg medicijnen tegen hooikoorts verkrijgbaar bij de drogist. Denk hierbij aan neusspray’s, tabletten of oogdruppels.

Zie ook

Hooikoorts? Deze tips helpen het te verminderen

Detoxen, go or no go voor het lichaam?

Hooikoorts? Deze tips helpen het te verminderen

6 fijne selfcare routines die je vandaag nog wilt oppakken

Hooikoorts? Deze tips helpen het te verminderen

Last van hoofdpijn tijdens de menstruatie? Dit doe je eraan