Vegan levensstijl

Dus jij wilt je aansluiten bij de veganbeweging? Super! Met deze fantastische keuze draag je niet enkel bij aan je eigen gezondheid, maar ook aan het welzijn van de dieren en deze prachtige planeet. Er zijn echter wel enkele dingen waar je op moet letten wanneer je de vegan lifestyle aanneemt.

“Dat je niet in een konijn verandert”, zoals die ene ontzettend grappige oom van je misschien zou zeggen. Nee, in alle ernst, wie een veganistisch dieet begint doet dat best niet ongeïnformeerd. Het schrappen van vlees en andere dierlijke producten uit je dieet maakt dat je bepaalde voedingstoffen uit andere bronnen zult moeten halen. In het begin zal dit even wennen zijn, maar eens je in de vegan flow komt, zul je merken dat je er een heleboel voordelen uit haalt. Hieronder zeven tips om jouw veganisme vooruit te helpen!

IJzer

Een probleem waar veel veganisten maar ook vegetariërs mee kampen is een tekort aan ijzer. IJzer wordt al niet zo gemakkelijk opgenomen, en wanneer we vlees van het menu schrappen, wordt dit alleen maar moeilijker. Gelukkig zijn er genoeg opties om dat ijzertekort weer weg te werken, en hoeven hier vaak zelfs geen supplementen voor worden bijgenomen.

Je vindt ijzer terug in groene groenten zoals spinazie en broccoli, maar ook citrusvruchten en tomaten zijn bronnen van ijzer. Noten, bananen en zelfs wortels en aardappelen bevatten ook, in mindere mate, ijzer. Het probleem waar vegans en vegetariërs op botsen is de opname van dat ijzer. Het volstaat namelijk niet ijzerrijke voeding te consumeren. Er moet ook voor een goede ijzeropname gezorgd worden. Gelukkig vergemakkelijkt vitamine C de opname van ijzer. Een glas versgeperst sinaasappelsap, citroenwater of desnoods een vitamine C-supplement is hier je beste vriend!

vegan

Vitamine B12

Vitamine B-12 vindt je helaas uitsluitend met zekerheid terug in dierlijke producten zoals yoghurt, eieren of vlees en vis. Er wordt vermoed dat vitamine B12 ook te vinden is in plantaardige melkproducten, zoals sojamelk, spirulina of tempeh, maar daarover bestaat nog twijfel.

Het is dus aan te raden om je vegan dieet aan te vullen met een B12 supplement.

Doe het rustig aan

Nu we de twee meest voorkomende tekorten besproken hebben, kunnen we overgaan naar het mentale aspect van veganisme. Hoewel sommige mensen probleemloos van de ene dag op de andere alle dierlijke producten kunnen laten vallen, is dat niet voor iedereen haalbaar. Een strategie die vaak wordt gehanteerd is het een voor een schrappen van die dierlijke producten, en ze gradueel te vervangen door veganistische alternatieven.

Op deze manier kun je langzaam wennen aan de vegan lifestyle. In de eerste stap schrap je bijvoorbeeld eieren. Ga op zoek naar alternatieven voor je ontbijt: een verse smoothie van groenten aangevuld met chiazaad, of boterhammen met zelfgemaakte vegan spread. Wanneer je je comfortabel voelt met de afwezigheid van ei, ga je verder. Nu kun je melkproducten weren, en zo verder.

Trek je niet te veel aan van commentaar

Vaak voelen mensen zich onbewust aangevallen wanneer je opbrengt dat je een veganistisch dieet bent begonnen, en voelen ze zich genoodzaakt je te vertellen waarom dat helemaal geen goed idee is. Ze zullen er alles aan doen je te proberen overtuigen weer vlees te gaan eten, zodat ze hun eigen levensstijl niet in vraag hoeven te stellen. Hier is al veel over geschreven en je vindt op het internet veel tips hoe je hier best mee omgaat – je bent namelijk zeker niet de eerste vegan die ermee in aanraking komt. Wij geven je vandaag deze twee tips mee:

  1. Blijf, ten eerste, rustig wanneer mensen in de aanval schieten. Wanneer je anderen van veganisme wilt overtuigen, doe je dit best niet door hen te vertellen waarom zij niet goed bezig zijn. Vertel waarom jij vindt dat veganisme belangrijk is, en breid ook uit over de maatregelen die je treft om je gezondheid te garanderen. Toon hen dat het perfect mogelijk is om vegan én gezond te zijn.
  2. Houd ten tweede goed in gedachten dat zij waarschijnlijk minder geïnformeerd zijn over de voor- en nadelen van het vegan zijn dan jij bent. Jij hebt je ingelezen voor je aan je dieet begon, en weet dus wat de mogelijke gevaren zijn. Zij baseren zich vaak voornamelijk op vooroordelen en eigen ervaringen. Vergeet ook niet dat ze het waarschijnlijk niet slecht bedoelen, en op hun manier het beste met je voor hebben!
vegan lifestyle
Photo by Unsplash

Blijf positief, zeker tijdens het koken

Je eerste pogingen tot vegan koken kunnen wat tegenvallen. In het Westen ligt de focus van de maaltijd namelijk nagenoeg altijd op het vlees en dat is iets dat we, wanneer we vegan worden, moeten laten varen.

Verder duurt veganistisch koken ook zeker niet altijd langer dan ‘gewoon’ koken. Er zijn weliswaar heel wat bereidingen die meer tijd vragen, maar dat is voor vleesgerechten ook het geval. Op een kwartiertje tijd zet je bijvoorbeeld een heerlijke Indiase curry met linzen op tafel. Ook zijn er ontzettend veel vegan gebakjes die je in een handomdraai weer uit de oven haalt, zoals onze beroemde kokosmacronen of vegan aardbeientaart!

Ga dus op zoek naar recepten die je liggen, zowel qua voorbereidingstijd als smaak. Een receptenboekje maken is een superidee. Het kan ook helpen op voorhand een weekmenu op te stellen.

Experimenteer en geniet

Dankzij het internet hebben we toegang tot een eindeloze reeks veganistische recepten, en daar moeten we ook gebruik van maken! Freshhh is een goede bron voor dat soort recepten, want op deze site kun je je recepten filteren op vegan en andere dieetwensen. Je zult al snel merken dat vegan voeding onwijs gevarieerd is, en er voor talloze gerechten met vlees ook vegan alternatieven bestaan. Je hoeft dus niets te missen!

Enkele dingen die elke vegan in huis zou moeten hebben

Tot slot geven we je een handig lijstje mee. Met deze dingen in je voorraad- of koelkast en wat verse groenten maak je zo een lekker én gezond veganistisch gerecht.

  • Bonen, gedroogd of in blik (kikkererwten en linzen doen het altijd goed!)
  • Granen zoals quinoa, bulgur en rijst
  • Een voorraadje noten en/of notenpasta (met tahinipasta en kikkererwten maak je in een mum van tijd je eigen hummus!)
  • Zaden
  • Gedroogd fruit
  • Plantaardige melk
  • Kokosolie, kokosmelk of kokosroom (perfect voor smoothies, curryschotels en bakbereidingen)
  • Tofu

Onze favo vegan recepten

Waar je op moet letten wanneer je vegan wordt

Dit zijn de 10 simpelste vegan recepten ooit!

Waar je op moet letten wanneer je vegan wordt

Veganistische Chili Sin Carne: om te smullen!

Waar je op moet letten wanneer je vegan wordt

Easy salad in a jar to go

Waar je op moet letten wanneer je vegan wordt

Koude Mexicaanse salade met quinoa en homemade guacamole

Waar je op moet letten wanneer je vegan wordt

Simpel en lekker: Mango curry met rijst (vegan)