Je zult het niet verwachten, maar het hebben van een dagboek kan – ook op latere leeftijd – veel voordelen hebben. Veel mensen houden een dagboek bij, met verschillende redenen. Benieuwd naar waarom een dagboek bijhouden zo goed voor je is? Dit zijn de voordelen van het bijhouden van een dagboek.
Je krijgt meer zelfkennis
Wanneer je voor een paar jaar lang een dagboek schrijft en deze later ooit weer eens terugleest, zul je merken dat je qua persoon bent veranderd. Je krijgt dus van het bijhouden van een dagboek meer zelfkennis. Daarbij schrijf je dingen op zoals je dromen, ideeën en gevoelens, waardoor je beter inzicht krijgt op wie jij (later) wilt zijn en wat je wilt doen.
Hoe meer herinneringen, hoe beter
In een dagboek schrijf je van alles: van creatieve ideeën tot een vervelende dag. Wanneer je iets leuks meemaakt, zoals een vakantie of een concert, maak je veel foto’s – maar laten we eerlijk zijn: alleen op leuke momenten maken we foto’s, denk bijvoorbeeld aan social media. Hier worden alleen maar de ‘leuke’ dingen laten zien en niet de tegenslagen en wat mindere dagen. Een dagboek wordt dan wel niet gepost op social media – want het is strikt geheim! – maar hier worden wel leuke én wat minder leuke dingen in geschreven. Zo krijg je de kans om op jezelf te reflecteren, te accepteren dat het leven niet altijd rozen en maneschijn is en heb je leuke, maar ook wat minder leuke herinneringen. Hier kun je later weer op terug kijken – er stiekem misschien een beetje om lachen – en denken aan de wat mindere dagen.
Een uitlaatklep
Soms ben je blij, soms ben je verdrietig en soms ben je boos: het gebeurt ons allemaal. Een dagboek kan daarom een fijne ‘uitlaatklep’ zijn voor jouw gevoelens. Alles even lekker eruit schrijven kan heel veel voordelen hebben, vooral mentaal. Daarbij kan een dagboek de perfecte vriend zijn voor als jij tegen iemand wil praten, schrijven in dit geval, maar niet per sé iets terug hoeft te horen. Ben je boos? Misschien helpt het om alles uit te schrijven en het vervolgens na te lezen waardoor je er vanuit een ander perspectief naar gaat kijken. Kortom: een dagboek werk therapeutisch en vermindert stress.
Het ‘ik-krabbel-hier-van-alles-in-dagboek”
Een dagboek hoeft echt niet een netjes boekje te zijn waarin je alleen je gevoelens of je activiteiten van de dag opschrijft. Het kan ook een notitieboekje zijn waarin je al je creatieve ideeën, krabbels en gedachtes in opschrijft. Hoe chaotischer het dagboek, hoe beter!
Schrijven met de hand schijnt goed te zijn
Je gevoelens uittypen kan soms goed werken (vooral als je boos bent, lekker rammen op dat toetsenbord!), maar met de hand schrijven schijnt goed te werken voor je brein. Daarbij wordt je van een telefoon-, computer- of tabletscherm al snel vermoeid en ben je minder creatief en geconcentreerd. Dus: pak dat notitieblok en schrijven maar! Tip: wel af en toe even een pauze, anders krijg je schrijfkramp!
Naast deze velen voordelen, is het bijhouden van een dagboek ook gelijk een goed excuus om eens op notitieboekjes-jacht te gaan. Welke is jouw favoriet?