Ondanks dat je leven goed gaat, zit je toch niet lekker in je vel. Je bent gaan sporten, gezonder gaan eten en slaapt goed, maar niets lijkt te helpen. Hoe kan dit nou? Dit kan alles te maken hebben met je hormoonbalans. Onze hormonen kunnen veel invloed op ons hebben. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Met deze tips hou jij je hormonen in balans.


Voeding

Onbeheersbare eetbuien, alleen maar trek in ongezonde dingen en niet kunnen stoppen zodra die zak chips geopend is. Onze hormonen zijn hier vaak de oorzaak van. Op dit soort momenten kan je die chocoladereep beter laten liggen en kiezen voor een natuurlijke, onbewerkte voeding. Suikers verstoren je hormoonbalans alleen nog maar meer. Eet in plaats daarvan dus verse groenten en fruit. Groene groenten helpen het best om je hormonen in balans te krijgen. Bladgroen bevordert namelijk de functie van onze lever en die breekt een teveel aan hormonen af.

Water

Niet alleen eten, maar ook drinken kan een grote invloed hebben op onze hormonen. In veel dranken zit namelijk ook suiker verwerkt. Ook is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen zodat de afvalstoffen in ons lichaam beter worden afgevoerd. Drink dus niet te veel koffie, cafeïne kan namelijk ook zorgen voor een slechte hormoonbalans. Neem dus ’s ochtends liever een kopje thee in plaats van koffie. Daarnaast is het belangrijk voldoende water binnen te krijgen.

Voldoende nachtrust

Ook een tekort aan slaap kan onze hormonen van slag maken. Zorg daarom dat je voldoende uitrust. Niet alleen de duur van je slaap is belangrijk, maar ook de diepte. Wanneer je in een diepe slaap belandt rust je lichaam pas echt uit. Ga dus lekker op tijd naar bed. Ook is het belangrijk om ontspannen naar bed te gaan. Zo zal je ook sneller in slaap vallen. Zet dus die televisie uit en leg je telefoon weg. Ga in plaats daarvan lekker in bad liggen met een goed boek of neem een warme douche. Zorg voor een ultiem selfcare momentje voor je naar bed gaat en je zult zien dat je een stuk lekkerder slaapt.

Ontspanning

Ontspanning is erg belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Probeer dus zo veel mogelijk stress te verminderen. Bij langdurige stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon is het meest schadelijk voor je hormoonbalans. Stress verminderen is erg lastig. Probeer daarom op zo veel mogelijk momenten te ontspannen. Ontspanning kan voor iedereen anders zijn. Zoek dus iets waar jij ontspannen van wordt en maak hier tijd voor. Voor je lichaam is ontspanning namelijk erg belangrijk om je hormonen in balans te houden.

Sporten

Veel mensen vinden hun ontspanning ook in sport. Voldoende beweging is dan ook belangrijk voor onze gezondheid en dus ook voor onze hormoonbalans. Probeer niet te zwaar te sporten. Als je hormonen niet in balans zijn kan dit het namelijk alleen maar verergeren. Ga bijvoorbeeld lekker zwemmen, wandelen of doe aan yoga. Voorlopig in ieder geval even geen intensieve sporten. Krachttraining kan ook heel goed zijn voor je hormoonbalans. Dit geeft je goede hormonen namelijk een boost en je stresshormoon wordt aanzienlijk lager.

Je hormonen in balans houden is een hele uitdaging. Als je zo veel mogelijk van de bovenstaande tips volgt, zullen je klachten minder worden. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Vooral tijdens de menstruatie en de overgang kan je veel last hebben van je hormonen. Mocht je echt veel last hebben van hormoonschommelingen, maak dan een afspraak met je huisarts.

Lees ook

Met deze tips hou jij je hormonen in balans

8 x selfcare tips waardoor jij weer één met jezelf wordt

Met deze tips hou jij je hormonen in balans

4 x zo kun je kristallen gebruiken bij selfcare

Met deze tips hou jij je hormonen in balans

Dit moet je eten voor een stralende huid