Tegenwoordig doen veel mensen aan crossfit, ondanks dat crossfit al voor 2000 bestond. Waarom is het nu zo populair geworden?

Wat is crossfit?

Bij crossfit voer je op een relatief hoge intensiteit constant gevarieerde functionele bewegingen uit. Het gaat hierbij om techniek, kracht en conditionele workouts. Het is compleet anders dan krachttraining in de sportschool, ook al komen er wel componenten van powerlifting en gewichtheffen in terug. Ook onderscheidt het zich van standaard groepslessen en bootcamp.

Waarom zo populair?

Je traint in groepsverband wat motiverend kan werken. Je helpt elkaar naar hogere levels wat een geweldig gevoel geeft! Hierdoor houd je langer vol en bereik je je doelen eerder.

Sporten is tegenwoordig een “moeten” in onze drukke levens.

De sport speelt hier onwijs goed op in. Als je het moeilijk vindt om jezelf steeds naar de sportschool te slepen is deze manier van trainen misschien wel wat voor jou! Fitness kan iemands passie zijn, maar er zijn ook mensen die dit te saai en eentonig vinden. Bij crossfit zie je componenten van fitness terug maar het heeft ook een sociaal én competitief aspect.

Met crossfit word je overall fitter. Je wordt beter op verschillende vlakken, maar je zult niet specifiek beter worden in één oefening, zoals de deadlift of de squat. De focus ligt op WODS (Workout Of the Days) waarbij je verschillende oefeningen na elkaar doet. Je conditie en kracht worden beter!

Belangrijk om te onthouden

Omdat deze sport meerdere sporten combineert op een hoge intensiteit is de kans op blessures wel groter. Zeker omdat je na een tijdje vermoeid raakt, de tijd tikt en je techniek dan minder kan worden. Belangrijk is om je techniek de gehele workout goed in de gaten te houden zodat je techniek niet lijdt onder de intensiteit, ook al is de tijd bijna op. Kwaliteit altijd boven kwantiteit!

Dus probeer een keer een proefles, wie weet is crossfit iets voor jou!

iStock

lees ook:

Wat is crossfit?

Trainingen plannen in mijn drukke (werk)week, hoe doe ik dat?

Dit is waarom je nú een kettlebell moet aanschaffen!