Heb je last van slaapproblemen en lijd je onder veel stress? Dan is yoga voor het slapen misschien wel een goede oplossing. Het helpt je aan een goede nachtrust en werkt ontspannend. Wij vertellen je waarom yoga zo goed is voor je nachtrust en geven je 3 fijne yoga oefeningen.


Slaapproblemen

We herkennen het allemaal: een nacht slecht slapen. Dit kan een keer gebeuren en is vervelend, maar als je hier langer mee worstelt, betekent het dat je slaapproblemen hebt. Dit kan lang aanhouden en verschillende gevolgen hebben. Denk hierbij aan:

  • Je raakt snel(ler) geïrriteerd
  • Weerstand verslechterd
  • Een slechte concentratie
  • Je gewicht neemt toe
  • Leidt tot vergeetachtigheid

Als je slaapproblemen hebt is het natuurlijk de bedoeling om hier vanaf te komen. Je komt hier vanaf door een beter slaapritme aan te leren. Dit klinkt makkelijk, maar is nog best lastig. Gelukkig kan yoga hier een handje bij helpen.

Yoga voor het slapen: waarom is dit zo goed?

Uit een enquete is gebleken dat 55% van de mensen die yoga doen, beter slapen. Ook meer dan 85% gaf aan dat het helpt om stress te verminderen. Maar wat doet yoga dan precies voor jouw nachtrust? Dat is een goede vraag. Door yoga-oefeningen te doen ontspant je lichaam volledig en stap je zonder stress en onzekerheid ’s avonds je bed in.

Yoga voor het slapen: de 3 beste oefeningen

Yoga voor het slapen: Gebroken Kaars

De Gebroken Kaars (ook wel bekend als Legs Up The Wall) helpt tegen rugpijn en het ontspannen van de geest. Het ontspant je lichaam volledig en helpt mee aan een goede nachtrust.

  • Ga tegenover een muur zitten en ga op je rug liggen. Leg je benen tegen de muur aan. Zorg dat er ongeveer 15 centimeter afstand tussen zit. Ontspan je armen en leg ze naast je neer met de handpalmen omhoog. Je hoeft hier verder niks mee te doen. Als je merkt dat je het zwaar vindt, kan het helpen om meer afstand te nemen van de muur. Ontspan en focus op je ademhaling. Je zult merken dat de spieren bij je bovenbenen beginnen te trekken.

Yoga voor het slapen: Kindhouding

Voor de Kindhouding heb je veel geduld nodig. Je moet namelijk (zoals bij bijna elke yoga-oefening) een lange tijd in dezelfde houding liggen. Hierdoor is de yoga-oefening wel ontspannend en rustgevend: je focust je op helemaal niks en voelt de stress en drukte uit je lichaam vloeien.

  • Ga op je knieën zitten en buig naar voren. Zorg ervoor dat je borst zoveel mogelijk tegen je knieën aan is gedrukt en leg vervolgens je voorhoofd op je grond. Ontspan. Leg je armen langs je hoofd naar voren en adem rustig door. Blijf maximaal twee minuten in deze houding liggen.
yoga voor het slapen oefeningen
pexels

Yoga voor het slapen: Yoga Nidra

Voor sommigen klinkt deze vorm van yoga misschien al bekend in de oren, maar yoga nidra werkt écht heel ontspannend. Het schijnt te voelen alsof je 3-4 uur slaap hebt gehad, terwijl je maar een uurtje yoga hebt gedaan. Het werkt ontspannend en helpt je aan een betere nachtrust.

  • Ga op je rug liggen op een comfortabele plek zoals een matje of een paar kussens (liever niet een bed of bank). Laat al je lichaamsdelen ontspannen en focus op je ademhaling. Probeer niet in slaap te vallen maar wel te rusten. Je kunt ook een bodyscan maken: je focust je op de verschillende delen van je lichaam. Wil je meer weten over Yoga Nidra? Bekijk dan dit artikel.
yoga-oefeningen-slapen
istock

Zie ook

Yoga voor het slapen: de 3 beste oefeningen

5 x de meest inspirerende online yoga lessen

Yoga voor het slapen: de 3 beste oefeningen

Je eerste yogales? Die overleef je zo!

Yoga voor het slapen: de 3 beste oefeningen

5 heerlijke yogascholen in Amsterdam