Padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn te herkennen aan het blauwe veld en de glazen/plastic wanden eromheen. Het is in korte tijd heel populair geworden omdat het een snelle, makkelijke en sociale sport is. Je speelt het altijd in teams van 2 namelijk! Maar waar komt deze hype ineens vandaan? Wat is padel nu precies, hoe verschilt deze sport van tennis en wat zijn de spelregels? Lees hier alles wat je moet weten over deze populaire sport.

Waar komt padel vandaan?

Padel komt oorspronkelijk uit Mexico en is bedacht door een man die te weinig ruimte op zijn landgoed had voor een tennisbaan. Zo bedacht hij een spel dat lijkt op tennis en waar hij minder ruimte voor nodig had. Het spel bestaan sinds 1969 en heeft zich sindsdien verder over de rest van Zuid-Amerika en de wereld verspreid.

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

  • Het veld is 2o bij 10 meter en daarmee een stuk kleiner dan een tennisbaan. Bovendien is het veld omheind door doorzichtige wanden.
  • Bij padel wordt er alleen onderhands geserveerd.
  • Je speelt padel altijd met 2 tegen 2, tennis heeft een enkel en dubbelspel.
  • Padel wordt niet met een tennisbal, maar met een speciale padelbal gespeeld die harder is dan een gewone tennisbal.
  • Als de bal tijdens padel in het veld stuitert en vervolgens tegen de wand, dan is de bal nog steeds in. Bij tennis is een bal direct uit wanneer hij buiten het veld terecht komt.
  • Het racket verschilt: een tennisracket heeft natuurlijk snaren die op spanning zijn gebracht, een padelracket heeft geen snaren maar is helemaal van kunststof met in het racketblad ronde gaten.

padelracket

Voor wie is padel geschikt?

Het leuke aan padel is dat het voor iedereen geschikt is. Voor alle leeftijden en alle niveaus is padel een hele leuke sport om te doen. De sport is makkelijk te leren en ook leuk voor mensen die nog nooit hebben getennist omdat je de bal minder makkelijk uit kunt slaan. Doordat de bal ook via de wanden geslagen mag worden krijg je leuke verrassende rally’s. Plezier gegarandeerd. Het allerleukste aan padel is natuurlijk dat je het lekker met je vrienden, collega’s, teamgenootjes kunt doen en dat je op een speelse manier aan je conditie werkt. Bovendien speel je het in de buitenlucht, wat de sport wat ons betreft een groot voordeel is ten opzichte van squash.

Op zoek naar een goede outfit voor op de padelbaan? Check hier onze favoriete squatproof leggings. Is padel toch niks voor jou en wil je een andere sport beginnen? Dan hebben wij de 5 gouden tips voor jou als beginnende wielrenner.