Ervaring met pijn? Wat vaak gebeurt wanneer mensen pijn ervaren is dat het lichaam verstart. Verstarring is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam, de spieren en gewrichten verstijven. Uit angst stoppen mensen met bewegen, maar stoppen met bewegen zorgt er juist voor dat pijn op lange termijn erger wordt. Blijven bewegen is de sleutel naar het verminderen of het laten verdwijnen van pijn. Belangrijk om te beseffen: bewegen vanuit het lichaam, dus altijd doen wat goed voelt en daarnaast ook durven, zo ook bij rugklachten!

Waarom yoga helpt?

Yoga biedt de mogelijkheid om zelf te kiezen voor houdingen die goed aanvoelen, het kan altijd in je eigen tempo en daarnaast kies je zelf de momenten waarop je het doet. Om je lichaam een handje te helpen  onderweg naar pijnvrij zijn, kent de yoga twee soorten lichaamsbeweging. Aan de ene kant yin, het lichaam stil houden in een houding, en daar tegenover staat yang, een vloeiende beweging op het ritme van je ademhaling.

Pijnvrij dankzij yoga heeft vooral te maken met het samenbrengen van lichaam en geest. Vandaar dat het bewustzijn van je adem in een houding zo ontzettend belangrijk is. Je kan geen yoga doen als je geest iets heel anders aan het doen is. Uiteraard komen er gedachten op, maar zodra je de aandacht bij je lichaam kan houden heb je de mogelijkheid om energie weer te laten stromen. En het mooie is: die energie is allang in het lichaam aanwezig. Aan jou de keuze of je die energie wil leren voelen.

Rugklachten en yoga

Een artikel over pijn en vooral gericht op de onderrug, omdat dit toch wel een van de meest gevoelige gebieden is van het lichaam. Daarnaast zijn rugklachten klacht nummer 1 bij de fysio. Grootste veroorzaker van rugklachten? Stress. Vind dus de ontspanning en het bewustzijn van je adem in de volgende houding om af te komen van acute of langer aanhoudende rugpijn.

Cobra houding

De cobra houding is een yang lichaamsbeweging waarbij je beweegt op een in- of uitademing. De cobra versterkt je rug en benen en leert je een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Kom dus maar op met die eventuele tegenslagen in het dagelijks leven!
Begin liggend op je buik. Plaats vervolgens je handen naast je borst. Draai je schouders naar achter en breng je ellebogen in richting je lichaam. Leg je voeten gepoint naast elkaar op je mat en zorg dat je wreven aan de grond blijven. Op een inademing lift je het hoofd, je borst en je schouders op. Op een uitademing breng je jezelf weer terug naar de grond. Een ontspannen houding met eventueel je handen onder je hoofd. Herhaal dit net zo vaak als voor jou goed voelt, maar ga nooit te ver. Blijf je bewust van de beweging op het ritme van je adem.

Foto: justkeeprunning.nl

Knieën naar borst houding

De knieën naar borst houding  is een yin lichaamsbeweging. Je houdt namelijk je lichaam stil in de houding. Deze houding vermindert spanning in de heupen en rug.
Trek je knieën in richting je buik en je borst terwijl je het hoofd en de schouders ontspannen op de grond laat liggen. Voel de steun van de grond en breng al je aandacht naar de beweging van je buik richting je bovenbenen terwijl je ademt. Houd de houding zolang vast als goed voelt.

Foto: Healthcare-GiGs.com

Ontspan, ontstress en vertrouw op de helende kracht van je lichaam.

Meer yoga? Met deze yoga flow reinig je je lichaam en maak je ruimte voor meer energie!

(Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!)