Door regelmatig te sporten worden de spieren sterker en de gewrichten soepeler. Lekker blijven sporten is fijn en dan zit je niet te wachten op een blessure. Het kan flink tegen zitten als je niet voluit kan trainen. Er zijn gelukkig manieren die helpen voor een sneller of beter herstel en hieronder vertel ik wat zou kunnen helpen.

Twee soorten blessures

  1. De acute blessure: De pijn is er meteen op een bepaalde plek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gevallen bent en je enkel verzwikt hebt. Doe er als eerste ijs op om te voorkomen dat er een zwelling komt. Neem ook voldoende rust, ga niet te snel weer sporten.
  2. De chronische blessure: De pijn sluipt er langzaam in, je merkt het niet meteen. De oorzaak is lastig te benoemen, omdat het onduidelijk is waar de pijn precies zit.

Tips voor als je een sportblessure hebt:

1. Wacht niet te lang om actie te ondernemen

We denken vaak, oh het gaat vanzelf wel weer over. Dit is gevaarlijk, want het is niet fijn om te lang met een blessure rond te lopen. Ga vroegtijdig naar de dokter of vraag advies aan een trainer.

2. Goed opwarmen, zodat de spieren warm worden

10 minuten opwarmen is heel belangrijk en start pas met je training als de spieren warm aanvoelen.

3. Bouw het sporten geleidelijk op, ga niet meteen hard aan de slag.

Er zijn mensen die snel te zwaar gaan trainen of ze willen al meteen om topniveau komen. Vooral als je herstellende bent van een blessure is rustig aan beginnen cruciaal. Je wilt tenslotte niet dat de blessure erger wordt.

4. Blijf in beweging

Lekker op de bank liggen en helemaal niks meer doen is niet de oplossing. Blijf vooral in beweging, wel in een rustig tempo. Flink sporten is niet nodig, even wandelen of fietsen is ook al prima. Het kan helpen om een brace aan te schaffen (extra voordelig met deze Podobrace kortingscode)

5. Voeding

Let op je voeding, misschien is het verstandig om bepaalde producten meer te eten en sommige weg te laten. Goede voeding helpt bij het herstel van je blessure. Neem bijvoorbeeld meer eiwitten, daardoor maak je nieuw bindweefsel aan en dat helpt voor het herstellen van de spieren of botten. Denk aan kruiden zoals gember, dit heeft een ontstekingsremmende werking. Als laatste drink veel water, dit helpt om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.

6. Maak een afspraak bij de fysiotherapeut

Voor goede begeleiding of advies voor het herstellen van een blessure kan je het beste naar een fysiotherapeut gaan. Er te lang mee rond lopen is niet goed. Vooral als je na de blessure weer wilt gaan sporten, door de juiste begeleiding kom je vooruit en niet achteruit. Het advies van een fysiotherapeut kan je helpen om bepaalde oefeningen niet te doen of juist wel om de spieren soepel te houden.

Ieder mens is anders en er zijn heel veel verschillende blessures, ieder met een eigen behandelplan. Kijk naar wat voor jou het beste aanvoelt en wacht niet te lang!

Lees ook

Wat kan je doen voor het herstel van een sportblessure

Zo voorkom je spierverlies tijdens een blessure of rust periode

Wat kan je doen voor het herstel van een sportblessure

De beste training voor sterkere rugspieren