De zomer is bijna voorbij, maar dit wil niet zeggen dat je de golven niet meer op kunt zoeken. Er zijn nog genoeg plekken waar de golven hoog genoeg zijn om te surfen. Misschien zelfs té hoog. Voordat jij je aan deze hoge golven waagt, kun je het beste even onderstaande tips doornemen. Wij werden namelijk getipt door onze collega’s van MAN MAN en delen deze ultieme surfguide met liefde met jullie! Dus zet je twijfels en angst opzij, en ga volgend jaar (of gewoon nog dit jaar) op roadtrip met een surfboard op het dak.

Het juiste surfboard

Bij elke sport kun je kiezen uit materialen in allerlei verschillende prijsklasse. Denk bijvoorbeeld aan de voetbal of schoenen voor je voetbaltraining, aan de ski’s voor tijdens je wintersport of aan de bokshandschoenen voor in de ring. Allemaal materialen verkrijgbaar vanaf zo’n €30 tot €3.000. Maar wat zegt dit nou precies over de kwaliteit? Natuurlijk wel wat, maar toch kun je beter naar andere factoren, dan prijs, kijken. Bij het kopen (of huren) van een surfboard is het vooral belangrijk om te kijken op welk level je gaat starten. Om te starten begin je het beste op een groot, stabiel, foam board. Je leert hierop namelijk gemakkelijk de basis en wanneer je dan eindelijk die ‘pro’ bent, dan kun je overstappen naar een kleiner board. Stel je eens voor, een kleiner board is al snel 2 á 2,5 meter lang.

Je aller-eerste wetsuit

Je kent ze sowieso uit een aantal films. Die strakke pakken, die elke ronding van je lichaam uitlicht. Een wetsuit is een essentieel onderdeel van het surfen. De zee kan namelijk redelijk koud zijn en voordat je na je eerste keer surfen met een verkoudheid terug naar huis kunt, kun je beter goed bereid zijn.

  1. Zorg dat je pak dik genoeg is
  2. Kies voor een suit met de rits op je borst in plaats van op je rug
  3. Zorg ervoor dat de wetsuit strak op je lichaam zit, maar niet te strak. Je moet goed kunnen bewegen
  4. Je kunt er ook voor kiezen om voor een suit te gaan zonder rits, maar deze kunnen na loop van tijd wel wat losser gaan zitten
Photo by Debora Cardenas

Klaar voor de zee?

Denk eerst goed na, ben je echt klaar voor de grote zee? Ook bij het pakken van een golf, moet je goed nadenken. Let bijvoorbeeld op de ervaren surfers die in de buurt zijn, je wilt hen namelijk niet in de weg zitten. We delen gelijk even één van de ongeschreven regels onder de surfers met je: wacht op je beurt. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat locals ALTIJD voorrang hebben. Pak als laatste nooit een golf waarop al iemand aan het surfen is, tenzij er genoeg ruimte is natuurlijk.

De zee leren begrijpen

De zee is immens groot en natuurlijk een onderdeel van moeder natuur. Dit betekend dat we geen invloed kunnen uitoefenen op de zee; hij doet lekker waar hij zelf zin in heeft. Ook hebben we geen invloed op de wind. Tijdens het surfen is vooral de windrichting belangrijk. Wanneer de wind vanuit de richting van het strand komt, zullen de golven langer standhouden, steiler en ook cleaner zijn. Komt de wind vanuit de zee? Dan is het dus precies het tegenovergestelde. Golven breken sneller af, zijn een stuk wilder en grover. Bedenk voordat je een golf gaat pakken dus in welke toestand je terecht wilt komen of aan wilt spoelen, haha.

Swell period

Dit is letterlijk: de tijd die tussen de golven zit. Hoe langer deze periode duurt, hoe krachtiger en beter de golf zal zijn. Wanneer de swell period korter is, zullen de golven sneller achter elkaar komen. Als dit het geval is, zijn ze zwakker en houden ze minder lang stand. Ben je een beginner? dan kun je beter voor deze kortere golven gaan, speel in het begin vooral op safe en laat de grote golf vrij voor de big-boys onder ons!

Oefeningen om te leren surfen

Denk hierbij aan bijvoorbeeld yoga. Yoga helpt je bij het controleren van je ademhaling en zorgt voor flexibiliteit. Een andere tip is het kijken van YouTube filmpjes, er staat genoeg online! Heb je toevallig thuis een balans- of skateboard liggen? Dan kun je hiermee gemakkelijk je evenwicht trainen, want evenwicht is een van de belangrijke eigenschappen voor tijdens het surfen. Nog iets wat je helpt je evenwicht te trainen, is planken. Lees hier waarvoor planken nog meer goed is!

Surfen Freshhh
Photo by Thomas Ashlock

Lees ook

Wil je leren surfen? Hier vind je alles wat je moet weten!

Dit is waarom jij moet leren surfen deze zomer

Wil je leren surfen? Hier vind je alles wat je moet weten!

Deze (sportieve) activiteiten maken je weekendje Leeuwarden compleet!