Wie Hot Yoga kent, heeft vast ook wel eens gehoord van Bikram Yoga. Dit is een yogasoort dat heel erg lijkt op Hot Yoga, maar toch iets anders is. Maar wat is het dan precies en wat zijn de voordelen?


Wat is Bikram Yoga?

Bikram Yoga, bedacht door Bikram Choudbury, is een yogasoort waarbij je 26 Hatha Yoga oefeningen en 2 ademhalingsoefeningen uitvoert in een ruimte waar het rond de 40 graden is. Bloedheet, zul je denken, maar yoga uitoefenen in een warme ruimte schijnt goed te zijn voor de afvoering van je afvalstoffen en de ontspanning van je spieren. Nadat je een paar yogalessen hebt gevolgd zul je de volgende voordelen ondervinden:

  • Meer aandacht en concentratie
  • Een soepeler en sterker lijf
  • Het hebben van een zachtere huid
  • Meer vetverbranding door de temperatuur

Bikram Yoga is eigenlijk een soort van lange meditatie, waardoor je dus een betere concentratie ontwikkelt. Je leert de houdingen goed kennen omdat een les bestaat uit vaste oefeningen. Je ziet de vooruitgang goed bij elke oefening.

Een Bikram Yoga les ziet er vaak zo uit:

  • Ademhalingsoefening, 26 Hatha Yoga oefeningen en nog een ademhalingsoefening
  • De les duurt 90 minuten
  • Je kijkt alleen naar jezelf in de spiegel, je wordt niet afgeleid
  • Er wordt niet gepraat tijdens de les
  • Het is rond de 40 graden
  • Je voert alle oefeningen 2 keer uit, zodat je jezelf kunt verbeteren

Wat is het verschil tussen Bikram Yoga en Hot Yoga?

Zoals we eerder al zeiden, is Bikram Yoga niet helemaal hetzelfde als Hot Yoga. Het is een vorm van Hot Yoga. Bikram Yoga is een fysiekere vorm van Hot Yoga, in tegenstelling tot andere vormen van Hot Yoga. Ook voer je de yogaoefeningen bij Bikram Yoga uit in een warmere temperatuur dan andere yogasoorten.

Werkt dit ook voor mij?

Bikram Yoga is een yogavorm met veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Omdat je in een warme ruimte je oefeningen doet, gutst het zweet van je lichaam. Je verliest veel zout, waardoor je last van dehydratie kunt krijgen als je niet genoeg drinkt. Ook kun je bij Bikram Yoga je spieren heel goed oprekken, maar dat betekent niet dat je geen last kunt krijgen van blessures. De kans is groot dat je je spieren te ver strekt, zonder dat je het in eerste instantie voelt. Een goede tip is daarom om eerst een aantal lessen te wennen aan yoga, en deze dus uit te voeren in een wat koelere ruimte. Denk hierbij aan Vinyasa Yoga, Hatha Yoga, Yin Yoga of yogaoefeningen voor thuis. Ken je lichaam, weet wat het kan en begin met kleine stapjes, want zo kom je er ook!

Lees ook deze artikelen over Yoga: