Waarschijnlijk ben jij ook één van die Nederlands die te weinig slaapt. Je bent niet de enige, want 74 procent van de Nederlanders slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. 34 procent daarvan voelt zich slaperig na het opstaan. Een groot deel van de mensen met slaapapneu lijkt hier niets aan te doen.

74% van de nederlanders slaapt te weinig én ongezond


Slaaptekort kent ernstige gevolgen

De gevolgen van (chronisch) slaaptekort zijn niet klein. Uit medisch onderzoek is al eerder gebleken dat het gerelateerd is aan psychologische stoornissen zoals depressie, angst en psychose. Wie als volwassene zijn dagen probeert rond te komen met zes uurtjes slaap per nacht, heeft zonder medische tussenkomst een grotere kans om te overlijden als jonge zeventiger. Ook heeft een bestuurder van een auto met minder dan vijf uur slaap, vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden. Minder drastisch, maar minstens zo problematisch, zijn dus de dagelijkse gevolgen. Als je al geen moeite moet doen om wakker te blijven, zal je op zijn minst last van dipjes krijgen gedurende de dag. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het concentratievermogen, het geheugen en de mogelijkheid om te leren.

579.000 Nederlanders lijden aan slaapapneu

Veel slaapkwaaltjes komen vaak voor uit psychische problemen zoals stress. Maar er is ook een ander punt, waar slapend Nederland zich niet eens bewust van is. Zo lijden niet minder dan 579.000 Nederlands aan slaapapneu. Je adem hapert dan tijdelijk of valt zelfs volledig stil tijdens het slapen. Doordat veel mensen hier zich niet van bewust zijn, behandelen 365.000 patiënten hun aandoening niet. En dat terwijl onbehandelde slaapapneu de kans op een beroerte drie keer zo groot maakt. Om een probleem als slaapapneu te detecteren, is het van belang je snurkgedrag serieus te nemen. Want luid snurken, vermoeidheid en een verhoogde bloeddruk maken de kans op een slaapapneu groter.

Aanpassen levensstijl

Mocht je de symptomen van slaapapneu herkennen, is het verstandig om snel naar de dokter gaan. Die zal je in eerste instantie aanraden om je levensstijl aan te passen. Bij ruim 80 procent van de slaapapneupatiënten is er namelijk sprake van obesitas. Voldoende beweging en beperkt alcoholgebruik kunnen het probleem al grondig aanpakken.

Een CPAP-systeem, dat bestaat uit een gezichtsmasker met een slang die tijdens de slaap voortdurend voldoende lucht naar de luchtwegen leidt, kan ook helpen beter te slapen.