Heb je last van acne of een ontstekingsgevoelige huid en voor je gevoel werkelijk álles geprobeerd? Laat die dure middeltjes en crèmes maar achterwege, want dit (goedkope) drankje helpt jou aan een mooie, egale huid.


Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van dit rode drankje een positief effect heeft op een onzuivere huid. Yours truly heeft het zelf getest, en kan dus met eerlijkheid zeggen dat het echt werkt.

Wat erg helpt bij een onrustige huid, is het drinken van bietensap. Merk jij dat voedsel snel invloed heeft op jouw huid en acne veroorzaakt? Acne kan namelijk een allergische reactie zijn op een bepaald soort voedsel of product, of hormonaal zijn. Dingen die je lichaam niet goed kan verteren, zorgen voor ‘onzuiver’ bloed, doordat gifstoffen blijven hangen in het lichaam. In deze gevallen kan jouw huid wellicht baat hebben bij het drinken van bietensap. Bij een hoge bloeddruk, (top)sport, slechte stoelgang of acne kan het drinken van bietensap voordelen meebrengen.

Goed voor lichaam, vanbinnen én buiten

Wat zit er dan in die rode bieten (beta vulgaris) dat zo goed werkt voor ons lichaam en de huid? Rode bieten zijn een bron van vezels, zoals pectine. Deze zorgt ervoor dat de stoelgang goed verloopt. Ook bevatten bieten een flinke concentratie antioxidanten met sterk ontgiftende eigenschappen. Deze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen naar de darmen gaan, waarna ze het lichaam verlaten. Hierdoor hebben bieten een bloedzuiverende werking.

Rode bieten bevatten een flinke dosis vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B1, B6 en C, calcium, fosfor, magnesium en natrium. Ook zijn ze rijk aan ijzer en foliumzuur, die weer essentieel zijn bij de aanmaak van rode bloedcellen en het aanmaken van nieuwe cellen in je lichaam. Rode bieten ondersteunen het herstellend vermogen van het lichaam van binnenuit, waardoor infecties (puistjes!), wondjes en littekentjes voorkomen worden óf sneller verdwijnen.

Gezond, maar drink met mate

Pas wel op voor een te hoge inname van dit detoxdrankje. Aangeraden wordt om één shotglaasje per dag in te nemen, om jezelf te voorzien van alle gezondheidsvoordelen die het drankje met zich meebrengt. Bietensap is rijk aan nitraat, wat het lichaam omzet tot salpeterzuur en ervoor zorgt dat bloedvaten wijder uitstaan. Hierdoor kan bloed makkelijker stromen, wordt de bloeddruk verlaagd en wordt er meer zuurstof opgenomen. Rode bietensap is dus heel goed voor mensen met een hoge bloeddruk!

Heb je een lage bloeddruk, neem het drankje dan niet dagelijks in en drink niet meer dan een shotglaasje per dag. Hier zou je huid al enorm van op moeten knappen! Houd er wel rekening mee dat je huid door de ontgiftende werking flink zal opschonen, waardoor acne uitbraken in het begin kunnen verergeren. Na zo’n 2 á 4 weken zul je zien dat je een mooie, rustige huid hebt met minder onzuiverheden.

Tried & tested

Zelf heb ik het drinken van bietensap een tijdje getest, en het heeft inderdaad bijgedragen aan het verkrijgen van een rustige, egale huid met mooie glow! Omdat ik zelf door mijn enthousiasme al gauw een groot glas per dag dronk én een lage bloeddruk heb, merkte ik dat ik soms wat klachten kreeg die horen bij een lage bloeddruk, zoals een lichte hoofdpijn en een licht gevoel in het hoofd. Hierdoor drink ik vanaf nu écht nog meer een shotglaasje per dag, of om de dag.

Je kunt zelf bietensap maken door rode bieten te verwerken in een juice, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen bij de supermarkt. Bijvoorbeeld van Zonnatura voor iets minder dan €2 per fles.


Lees ook:

Onzuivere huid? Eet je huid gezond!

Wat voor huid type heb jij? Werk met de seizoenen!

5 plantaardige beauty-foods voor een mooiere huid!

Dit is wat de plek van je puistjes, over je gezondheid vertelt