De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheden. Hou je je baan nog? En wat als je het virus zelf krijgt? Al die stress kan zorgen voor stresseten. Een chocoladereep voor na de lunch en een zak chips als ’tussendoortje’. Niet alleen het thuiszitten van de afgelopen maanden, maar ook een verkeerd eetpatroon zorgde voor de nodige coronakilo’s. Gelukkig kan je ondanks al deze stress toch nog makkelijk verantwoord en gezond eten, en wij vertellen je hoe.


Eten door stress

Je herkent het vast wel dat je op de ene of andere manier meer eet wanneer je in een stressvolle periode zit. En dit is niet zomaar. Stress heeft een enorme invloed op je lichaam. Door langdurige stressmomenten verhoogt het cortisolgehalte in ons lichaam. En cortisol zorgt ervoor dat we meer eten, en meer suiker en vet opnemen. En hier zitten we zo vlak voor de zomer natuurlijk niet op te wachten.

Tips voor een gezond eetpatroon

Uit een onderzoek van HelloFresh blijkt dat we niet alleen maar kiezen voor gezond eten om er zelf beter van te worden. Ruim 57% van de mensen ziet ook in dat het beter is voor onze planeet en het dierenwelzijn. Genoeg reden dus om te kiezen voor een verantwoord eetpatroon. Daarom hebben we hier enkele tips zodat ook jij makkelijk verantwoord kan eten en in no-time van die coronakilo’s afkomt.

  1. Koop geen groente dat verpakt is in plastic. Niet alleen is dit milieuvriendelijker, maar het is ook beter voor jezelf. Groenten horen niet in plastic te zitten en wanneer je ze met plastic en al in de koelkast legt blijven ze minder lang vers.
  2. Ook wortels en radijsjes koop je niet uit de koeling verpakt in plastic. Koop dit gewoon aan de bos. Het groen eraf halen bij thuiskomst kost bijna geen tijd, en wanneer je de uiteinden van de wortels in een klein laagje water zet blijven ze ook langer stevig en vers.
  3. Heb je je net voorgenomen een lekkere salade te maken, ziet je krop sla er een beetje slapjes uit. Ook dit is geen excuus meer om niet gezond te eten. Door de krop sla voor zo’n twee uurtjes in een laagje water te leggen en hierna in de koelkast te bewaren is je krop sla weer als nieuw.
  4. Heb je nog wat overgebleven kliekjes groenten van de dag ervoor? Zonde om weg te gooien! Je kan hier namelijk gewoon een nieuw gerecht mee in elkaar flansen. Maak bijvoorbeeld een lekkere omelet. Gebruik twee eieren en wat (plantaardige) melk en je hebt heerlijk gezonde avondmaaltijd.
  5. We zien ze misschien niet, maar veel producten barsten van de conserveermiddelen en andere toevoegingen die niets te maken hebben met een gezond product. Kies voor een voeding met een korte ingrediëntenlijst. Hoe minder ingrediënten, hoe beter het vaak is. Ook als ‘suikervrij’ op een product staat, betekent dit niet dat het gezond is, aangezien het je niet vertelt wat er dan wel in zit.

Lekker en gezond eten

We kunnen goed begrijpen dat het soms best lastig kan zijn om verantwoord en gezond te eten als je constant in verleiding wordt gebracht met allerlei ongezonde lekkernijen. Maar ook hier zijn gezonde varianten op te vinden. Bijvoorbeeld deze heerlijke groentefrietjes of deze healthy pizza.

Lees ook

Zo kan je ondanks coronastress toch gezond eten

Pastinaak frieten: verantwoord en gezond

Zo kan je ondanks coronastress toch gezond eten

Gezond avondeten op het station doe je bij deze plekken

Zo kan je ondanks coronastress toch gezond eten

Dit zijn de tips om het milieu te verbeteren