We’ve all been there: wanneer de televisie het even niet deed kwam er altijd een gek ruisgeluid op het scherm. Als er één geluid is waar we niet blij van worden, is het dat geluid wel. Maar wist je dat er verschillende soorten ruis zijn en dat dit kan helpen bij het slapen? Freshhh introduceert: Pink Noise.


White Noise

Voordat we het gaan hebben over Pink Noise, is het belangrijk om te beginnen bij het begin. White Noise, oftewel witte ruis, is dus die irritante ruis die je op de televisie hoort wanneer hij het niet doet. Die ruis is een combinatie van geluiden van verschillende frequenties. Misschien herken je jezelf hier niet zo in, maar toch vinden veel mensen dit een fijn geluid om mee te ontspannen: het helpt namelijk om te kalmeren en wordt ook vaak gebruikt bij onrustige baby’s en concentratieproblemen. Daarnaast helpt het ook bij het verbeteren van je slaapkwaliteit.

Als een roos slapen met Pink Noise

Roze ruis helpt ook erg goed bij het slapen. Pink Noise is een geluid waarbij alle toonhoogtes evenredig vertegenwoordigd zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat Pink Noise positieve invloed heeft op je slaapkwaliteit. Waarom? Het geluid is gesynchroniseerd met je hersengolven. Professor Jue Zhang heeft 50 proefpersonen geselecteerd om te onderzoeken of Pink Noise echt zo goed werkt. Een gedeelte van de proefpersonen werden ’s nachts en tijdens een middagdutje blootgesteld aan roze ruis terwijl de rest geen geluid kregen, en de hersenactiviteit van allebei de groepen werden gemeten. En wat bleek: 75% van de deelnemers die aan de roze ruis werden blootgesteld hebben als een roosje geslapen. Van de mensen die werden blootgesteld aan Pink Noise, waren de ‘stabiele slapers’ – de meest rustgevende vorm van slapen – gestegen met 23% en bij de deelnemers die een middagdutje deden met het ruisgeluid met maar liefst 45%.

Hoe gebruik je Pink Noise?

Voor de mensen die bang zijn dat ze naast een ruisende televisie moeten slapen: no worries. Er zijn genoeg Pink/White Noise-geluiden te vinden op Spotify en YouTube. Oortjes in en relaxen dus! Slaap je liever niet naast je telefoon? Je kunt op internet ook een ruis-apparaat vinden. Slaaplekker!

Zie ook

Pink Noise: wat is het en is dit iets voor mij?

CBD olie: helpt het bij slapen?

Pink Noise: wat is het en is dit iets voor mij?

Yoga voor het slapen: de 3 beste oefeningen

Pink Noise: wat is het en is dit iets voor mij?

Zo reageert jouw lichaam op een nacht slecht slapen

Pink Noise: wat is het en is dit iets voor mij?

Zware nacht gehad? Met deze 3 tips zie je er minder moe uit