We herkennen het allemaal: we zeggen vaker ‘ja’ dan ‘nee’, alleen om een ander persoon blij te maken. Maar maak je jezelf daar ook blij mee? Het is belangrijk om jezelf die vraag af en toe eens te stellen. Van te vaak ‘ja’ zeggen kan je namelijk best ongelukkig worden.
Waarom ‘nee’ zeggen zo belangrijk is
Het is natuurlijk nu niet de bedoeling om overal ‘nee’ op te antwoorden vanaf nu, maar vraag jezelf eens af waarom je ‘ja’ zegt op die vraag. Komt het omdat je niet gemeen over wilt komen, of komt het omdat je bepaalde mensen te vriend wilt houden? De auteur van ‘The Power of a Positive No‘, William Ury, beweert dat we vaker ‘ja’ zeggen om mensen te vriend te houden. Zelfs de mensen waar we niet eens vrienden mee zijn – say what? Let er maar eens op, dan zul je merken dat je zelfs tegen vreemden eerder ‘ja’ zegt dan ‘nee’. Volgens Ury is het angst of zelfs schuldgevoel waarmee we overspoeld worden als we nadenken over waarom we liever ‘nee’ willen zeggen tegen je baas die vraagt om meer en meer. Van anderen blij maken word je zelf ook blij, dat is een feit, maar waarom is vaker ‘nee’ zeggen dan zo verschrikkelijk belangrijk?
Geluk
Door heel veel ‘ja’ te zeggen in vergelijking tot ‘nee’ is niet altijd goed voor je welzijn en geluk. Het kan namelijk best wel eens gebeuren dat je over je eigen grenzen gaat door te vaak ‘ja’ te zeggen. Stel daarom je prioriteiten en denk goed na voordat je ergens ‘ja’ of ‘nee’ op antwoord. Het is namelijk erg zonde om jezelf te overschatten en vervolgens te merken dat je over je eigen grenzen bent gegaan. Zorg goed voor jezelf.
Hoe zeg je vaker ‘nee’?
Gelukkig is ‘nee’ zeggen iets wat je makkelijk kan leren. Begin eens door het gewoon te doen. Antwoord op een simpele vraag eens ‘nee’. Zo zie niet alleen jij waar je eigen grenzen liggen, maar de ander ook. Met deze gedachtes in je achterhoofd kan je makkelijker ‘nee’ zeggen:
- Gebruik geen excuus
- Neem de tijd om erover na te denken
- Stel prioriteiten
- Ken je basisbehoeften
Basisbehoeften
Met basisbehoeften bedoelen we eigenlijk: waarom wil je ‘ja’ zeggen? Wil je liever ‘ja’ zeggen zodat mensen je vertrouwen? Zeg je liever ‘ja’ zodat mensen je bewonderen en vervolgens accepteren? Hier is een lijstje met basisbehoeften. Denk goed na over welke basisbehoeften bij jou bovenaan staan en welke niet belangrijk zijn.
- Goedkeuring
- Vertrouwen
- Bewondering
- Begrip
- Acceptatie
- Respect
- Waardering
- Bevestiging
- Erkenning
- Geruststelling