Het is geen geheim dat wij bij Freshhh dol zijn op yoga, en het is dan ook met veel plezier dat we je vandaag voorstellen aan Ashtanga yoga. Ben je benieuwd naar wat deze dynamische yogavorm te bieden heeft? Lees dan vooral verder!
Ashtanga yoga
We hadden het eerder al over Yin yoga, waar je het rustig aan doet, en Hatha yoga, waar het tempo iets hoger ligt. Ashtanga yoga doet daar nog een schepje bovenop. Traditioneel bestaan er zes Ashtanga sessies, die elk bestaan uit veertig asana’s – yogaposes – die snel na elkaar worden uitgevoerd. Door deze houdingen in hoog tempo na elkaar aan te nemen, met aandacht voor de transities van de ene vorm naar de andere, wek je een enorme hoeveelheid prana of ‘levensenergie’ op, ga je flink zweten en verbeter je de doorbloeding. Ontgiftend en, ongeacht het hoge tempo, erg ontspannend.
Acht peilers van Ashtanga yoga
Ashtanga is sanskriet voor ‘acht ledematen’, en die acht ledematen verwijzen naar de acht peilers waar Ashtanga yoga op steunt.
- Yama, de morele code of zelfdiscipline in betrekking tot anderen. Denk aan geweldloosheid, maar het ook het beheersen van (emotionele) impulsen en het vermijden van toxische situaties en gewoontes.
- Niyama, zelfdiscipline in betrekking tot jezelf. Concreet gaat dit over het beoefenen van dankbaarheid, zuiverheid en zelfreflectie.
- Asana, de yogahoudingen en het beoefenen van yoga.
- Pranayama, de ademhaling.
- Pratyahara, beheersing van de zintuigen. Deze is wat abstracter, maar gaat concreet om het bewust ervaren van je omgeving – leven in plaats van geleefd worden.
- Dharana, het verbeteren van de concentratie.
- Dhyana, het beoefenen van meditatie.
- Samadhi, het beoefenen van naastenliefde en overgave (valt te vergelijken met het christelijke barmhartigheid)
Is deze yogavorm iets voor jou?
Als beginnend yogi vind je misschien niet meteen je draai in een Ashtanga sessie – het tempo ligt hoog, en daar de poses snel op elkaar volgen is enige voorkennis wel zo handig. Bovendien is zo’n sessie erg intensief, en vereist het toch een minimum aan conditie en spierkracht. Dat gezegd zijnde is deze yogavorm ideaal voor wie op zoek is naar een wat zwaardere beleving van het yoga gebeuren. Wie regelmatig een Ashtanga sessie bijwoont of uitoefent, bouwt al snel de nodige spieren op. Bovendien brengt zo’n practice je ook mentale rust en een aangenaam vermoeid gevoel in het lichaam – of toch wanneer de prana weer is gaan liggen!