We hebben het hier bij Freshhh al gehad over andere soorten yoga, zoals yin yang yoga, yin yoga en hot yoga. Vandaag gaan we het echter hebben over Hatha yoga, een meer high paced yogavorm. Benieuwd naar wat hatha yoga nu precies is? Lees dan even verder!


Hatha yoga

Binnen de bredere context van het Hindoeïsme maakt men een onderscheid tussen verschillende peilers van het geloof. Er wordt gesproken over normen en over zelfdiscipline, maar twee andere belangrijke elementen van de geloofsbelevenis zijn ademhaling en beweging. Die twee laatsten vormen de basis voor hatha yoga.

De term hatha bestaat uit ha, het Sanskritische woord voor zon, en tha, het Sanskritische woord voor maan. Tijdens hatha yoga gaat men dan ook met die beelden werken. We schijnen licht op de donkere plekken in onze lichamen, zodat de energie daar vrij kan gaan stromen. Dit doen we heel concreet door aan een hoog tempo yoga-oefeningen te doen, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de overgang van de ene houding naar de andere. Dit wordt ook wel een yoga flow genoemd, maar de nadruk ligt hier erg op het tempo, het ritme en de ademhaling. Men probeert bij hatha yoga ook telkens om het ritme van de bewegingen af te stemmen op het ritme van de ademhaling. Zo kun je opgehoopte spanning letterlijk wegademen!

Waar tijdens een yin yoga sessie dus veel aandacht wordt besteed aan elke aparte houding, ga je in een hatha yoga sessie aan hoog tempo van de ene pose naar de andere. Om mee te kunnen is het dus aan te raden dat je op voorhand voeling hebt met de houdingen. Zo voel je al gauw of je de pose juist uitvoert of niet, en verkleint de kans dat je blessures oploopt wanneer je aan hoog tempo van de ene foute houding in de andere valt.

Lees ook

Hatha yoga: een high paced yogavorm

Alles over Yin Yoga en wat het voor jou kan betekenen

Hatha yoga: een high paced yogavorm

Alle nieuwe yoga soorten voor jou op een rijtje!

Hatha yoga: een high paced yogavorm

De perfecte yoga oefeningen voor achter je bureau