Iets dat bij veel pubers – maar ook nog steeds volwassenen – voorkomt is acne. Dit kan je hebben op je gezicht of armen, maar ook op je rug. Een lastige plek om te bereiken, zul je denken, en dat is ook zeker zo. Je kunt acne op je gezicht veel beter aanpakken dan acne op je rug. Daarom hebben wij alles wat je moet weten over rug acne voor je verzameld, én natuurlijk: hoe je hier het beste vanaf komt.
Wat is acne?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat is acne precies, en hoe pak ik dit het beste aan? Je hebt verschillende soorten acne: zo heb je acne op je gezicht, op je armen maar ook op de nek en rug. Acne is een ontsteking in de talgkliertjes, waardoor er veel puistjes ontstaan. Het staat ook wel bekend als jeugdpuistjes. Het wordt vaak zo genoemd omdat het veel voorkomt bij jongeren. Bij veel mensen gaan de puistjes na een tijdje weg, maar dit is helaas niet bij iedereen zo. Van de vrouwen die acne op de rug hebben (30%) heeft 15% hier jaren na hun puberjaren nog last van. Shocker: zelfs 5% heeft hier nog na haar 40ste jaar last van.
Je zult misschien denken dat acne ontstaat door een slechte huid, maar niets is wat het lijkt. Acne ontstaat namelijk 9 van de 10 keer door je hormonen en genen. Nu zijn deze niet slecht, maar iedereen is anders, en de huid dus ook. Bij de één ontstaat het bijvoorbeeld op de wangen, en bij de ander in de nek.
Hoe ontstaat rug acne?
Maar wat zijn en doen die talgkliertjes dan precies? Nou, ze zijn belangrijker dan je denkt. Talg houdt namelijk je huid soepel en laat het niet uitdrogen. Wanneer deze ontstoken raken, raakt je huid dus flink in de war en ontstaan er veel puistjes op een (groot) gebied van de huid. Wanneer je begint te puberen, verandert er veel in je lichaam en dus ook je talgklieren. Je lichaam gaat meer talg aanmaken dan eigenlijk nodig is, waardoor je lichaam wordt ‘overspoeld’ met talg. Je poriën verstoppen met talg, en er ontstaat een ‘propje’ in het afvoerkanaal. Dat propje wordt groter en groter, wat zich uiteindelijk vormt tot een mee-eter (comedo), of een puistje.
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen rug acne krijg?
Wanneer je het idee krijgt dat je rug acne hebt (of krijgt) is het belangrijk om gelijk aan de alarmbellen te trekken. Heb je last van werkdruk/stress? Probeer daar dan een oplossing voor te vinden. Ga bijvoorbeeld eens een les yoga/mediteren volgen, of ga een stukje wandelen. Alles om rust in je hoofd te creëren. Stress is namelijk één van de meest voorkomende oorzaken als het gaat om (rug) acne. Doordat het stofje cortisol vrijkomt, wordt de talgproductie daardoor beïnvloed.
Daarnaast is het erg belangrijk dat je je huid niet aanraakt. Je huid is op het moment dat (rug) acne ontstaat erg gevoelig voor bacteriën en wondjes. Droog daarom ook het gebied waar de acne ontstaat (of al zit) af met een doekje, en niet met een ruwe handdoek. Dit schuurt op de huid en maakt de puistjes kapot. Gevolg: nog meer acne. Daarnaast kan dit ook zorgen voor lelijke littekens. Weet je zelf geen raad voor jouw acne? Breng dan een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste.
Hoe kom ik van die rug acne af?
Ten eerste is het goed om te weten dat rug acne niet hetzelfde behandeld wordt als acne op je gezicht. De huid bij je gezicht is een stuk dunner dan de huid op je rug, waardoor het minder snel te bereiken is. Het is daarom makkelijker om het van binnenuit aan te pakken. Het kan helpen om isotretinoïne pillen te slikken, geen vette crèmes te gebruiken maar in plaats daarvan een fijne scrub. Daarnaast zijn er ook genoeg natuurlijke middelen die helpen bij het bestrijden van acne.
Maar…
Omdat het puistjes zijn en dat meestal geen ‘goed’ teken is, betekent het zeker niet dat jouw bacne lelijk is. In fact: heel veel mensen zijn er juist hartstikke trots op en willen dat andere mensen het zien. Want laten we eerlijk zijn: niks is meer perfect dan de imperfections, toch? Go #bacne!