Als je net bent bevallen merk je het misschien al, maar er verandert best veel aan je lichaam tijdens en na je zwangerschap. Je lichaam heeft overigens een topprestatie afgeleverd en heeft wat tijd nodig om daarvan te herstellen. Er is daarom ook een grote kans dat je na de zwangerschap permanente sporen overhoudt van de bevalling en de zwangerschap en het wat langer duurt voordat je afvalt. Dit hoeft niks negatiefs te betekenen: jij hebt namelijk een prachtige baby op de wereld gezet! Merk je nu toch dat je het proces van het afvallen iets wilt versnellen, wees dan gerust! Wij hebben alles wat je moet weten over afvallen na de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.
Afvallen na de zwangerschap: Waarom verandert mijn lichaam?
Het antwoord op die vraag is vrij simpel: er groeit een kind in je buik. Om daar plaats voor te maken, groeien de huid en alle buikspieren mee. Wat er ook in je lichaam ook veranderd is het feit dat je lichaam extra vocht en vet opslaat zodat het de baby na de bevalling kan voeden.
Wennen
Voor veel vrouwen die net een zwangerschap achter de rug hebben, is het even wennen om hun lichaam ineens op een andere manier te zien. Vaak willen ze daarom ook zo snel mogelijk hun oude lichaam weer terug – wat begrijpelijk is – en verzinnen ze de gekste dingen om zo snel mogelijk af te vallen. Dit is alleen niet altijd goed: je lichaam heeft voor 9 maanden een baby gedragen en heeft daarom ook nog wat tijd nodig om daar van te herstellen. Het versnellen van zo’n herstelproces kan op verschillende manieren: een gezond voedingspatroon en voldoende bewegen.
Afvallen na de zwangerschap: Hoe kan ik dat het beste doen?
‘Haast en spoed is zelden goed’
Na de bevalling is het niet gelijk de bedoeling om je te storten op het sporten of een switch van je voedingspatroon. Wen eerst langzaam aan je nieuwe levensstijl met een kindje erbij en het herstel van je bevalling. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar een bevalling kan veel impact op jou (en je partner) hebben. Na een tijdje pak je je dagelijkse activiteiten weer op en zul je van de verloskundige het bericht krijgen dat je rustig aan mag beginnen met sporten. Dit is meestal na 4 tot 6 weken.
Voldoende bewegen
Na een bevalling is bewegen erg belangrijk. Het is namelijk de bedoeling dat je lichaam weer in zijn oude staat komt en goed kunt herstellen van je zwangerschap, daarin speelt voldoende beweging een grote rol (ook bij het afvallen). Na de bevalling zul je wel merken dat je al wat kilo’s verliest: het vruchtwater, de placenta en ander overig vocht wordt langzaam maar zeker afgevoerd.
Wanneer je begint met bewegen na de bevalling is het erg belangrijk om het rustig op te bouwen, vooral als er bekkenstabiliteit is (geweest). De genezing gaat vaker sneller als je het rustig opbouwt dan als je er gelijk vol voor gaat. Door aan je dagelijkse hoeveelheid beweging te komen kan het nooit kwaad om een paar keer per week een bezoekje te brengen aan de sportschool. Start rustig op met de cardio– en de krachttraining. Een goede tip is om de buikspieroefeningen en hardlopen nog even achter wegen te laten: dit zijn op dit moment nog té zware oefeningen voor jouw lichaam. Wil je deze toch graag uitvoeren, heb dan nog een beetje geduld. De buikspieroefeningen kun je met een vaginale bevalling na 6 en met een keizersnee bevalling na 8 weken gewoon weer oppaken – met een rustige opbouw!
Ander eetpatroon
Wanneer je je baby voedt met de fles, kan je zonder enig probleem je eetpatroon aanpassen. Wil je zo snel mogelijk die overtollige kilo’s kwijt? Eet dan zoveel mogelijk gezonde producten uit de schijf van 5 en minder met 500 kcal per dag. Als je dit doet, val je ongeveer een halve kilo per week af. Indien je borstvoeding geeft, is het een ander verhaal. Een verandering op je dieet kan gevolgen hebben op de melkproductie en kunnen er afvalstoffen in de melk komen. Volg daarom tijdens de periode dat je borstvoeding geeft geen dieet, maar eet wel gezond. Ben je benieuwd wat samenwonen of een kind krijgen doet met je eetpatroon? Dat lees je hier.
Er zijn nog een aantal andere punten waar je op moet letten als je wilt afvallen na de zwangerschap.
- Vermijd een crashdieet
- Eet meer eiwitten en vetten
- Drink voldoende water (of thee)