Niks is vervelender dan een irriterende koortslip. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn, is moeilijk om van af te blijven en ziet er (laten we maar gelijk eerlijk zijn) niet altijd even leuk uit voor jezelf én de mensen in jouw omgeving. Gelukkig zijn er een aantal handige manieren om een koortslip te behandelen en verminderen. Benieuwd naar hoe je dat doet? Lees dan gauw verder.


Maar eerst: hoe ontstaat een koortslip?

De symptomen

Wanneer je last begint te krijgen van een koortslip, is dat (helaas) niet gelijk te zien. Wel zul je in het begin een brandend, tintelend en jeukend gevoel hebben op en rondom je lip. Soms kan het ook voorkomen dat het een beetje rood wordt. De vervelende blaasjes ontstaan echter pas na een paar dagen. De blaasjes bestaan uit helder vocht en knappen na een paar dagen open waardoor er een vervelend wondje ontstaat. Hier vormt vervolgens een gelig korstje op.

via GIPHY

De oorzaak van een koortslip

Als je een koortslip hebt, betekent dat niet gelijk dat je ook koorts hebt. Waar de naam vandaan komt is niet echt bekend, maar de medische naam voor een koortslip is herpes labialis. Je krijgt zo’n koortslip door het herpes simplex virus (HSV). Dit virus wordt door 50-70% van de mensen meegedragen en komt dus ook vaak voor. Wanneer je ‘besmet’ bent en het virus bij je draagt, wordt het virus opgeslagen in bepaalde zenuwcellen. Op sommige momenten wordt het virus actief, en gaat het via de zenuwen altijd naar dezelfde plek: de lippen. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk. Niet zomaar je partner kussen dus als je een koortslip hebt!

Andere oorzaken van een koortslip kunnen zijn:

  • Slechte weerstand
  • Zonnebank
  • Verkoudheid
  • Medicijnen
  • Vermoeidheid (stress)
  • Menstruatie
  • Droge lippen

Dit kun je doen om besmetting tegen te gaan:

  • Raak je koortslip zo weinig mogelijk aan. Het is al een gevoelige plek, maar door het aan te raken maak je het alleen maar erger. En als je het wil aanraken is het belangrijk dat je eerst goed je handen wast met zeep en water, vóór en ná het aanraken van de koortslip.
  • Zorg ervoor dat je alleen je eigen make-up producten gebruikt, en niet die van een ander. Naast knuffelen, zoenen en orale seks kan ook via make-up een ander persoon besmet raken. Pas ook op bij je eigen make-up producten: van sommige producten kan de koortslip alleen maar erger worden.
  • Vermijd (fysiek) contact met baby’s en kleine kinderen: deze zijn extra gevoelig voor virussen en kunnen zelfs ernstig ziek worden.

Zo voorkom je een koortslip

Het virus krijgt meestal de kans om actief te worden als jouw weerstand op een laag pitje staat. Belangrijk om te weten is dus dat je altijd (ook zonder een koortslip) je weerstand goed bij moet houden. Dit kan je doen door:

Daarnaast is het nooit een slecht idee om je lippen gehydrateerd te houden door genoeg water te drinken en ze vet te houden met een goede lippenbalsem of crème, zoals vaseline.

Een ander handig supplement om je koortslip te voorkomen is l’lysine. Dit is een essentieel aminozuur en kan helpen om de koortslip tegen te gaan. Zodra je het idee hebt dat je weerstand mogelijk iets lager is, kun je 1 tot 2 keer per week l’lysine innemen zodat het het virus tegengaat. L’lysine verhoogt als het ware je weerstand, en zorgt er dus voor dat virussen zoals het herpes simplex virus niet door kan komen.

Zo kun je een koortslip het beste behandelen

Wanneer je een koortslip hebt, zul je merken dat ze na 7-10 dagen vanzelf weer weggaan. Een echte ‘behandeling’ is hier dus niet voor nodig. Wel kun je er dus voor zorgen dat het virus niet de kans krijgt om door te komen en je er minder last van krijgt.

Je kunt voor het behandelen van een koortslip gelukkig wel crèmes gebruiken die ervoor zorgen dat de koortslip sneller weggaat. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of bijvoorbeeld een drogisterij. Let op: je kan de crème beter niet op een blaasje met vocht smeren, dit is erg pijnlijk en niet goed voor de koortslip waardoor hij waarschijnlijk nog langer blijft zitten. Zorg ervoor dat je je handen goed wast vóór en ná het aanbrengen van de crème en deel de tube met niemand anders dan jezelf. Om de crème voorzichtig aan te brengen kan je het ook aanbrengen met een wattenstaafje.

Om je blaasjes met vocht sneller op te laten drogen, kan het helpen om zinkoxide of zinksulfaat te gebruiken. Dit heeft een speciale werking waardoor de blaasjes sneller wegtrekken en het minder pijn doet. Een hydrocolloïdpleister, een kleine transparante pleister waarmee je het blaasje afdekt, kan ook goed helpen.

Lees ook

Zo kun je het beste een koortslip behandelen

4 natuurlijke producten die je van de griep verlossen!

Zo kun je het beste een koortslip behandelen

De beste tips tegen een vervelende kriebelhoest

Zo kun je het beste een koortslip behandelen

Dit is waarom je in de winter vaker ziek bent

Zo kun je het beste een koortslip behandelen

5 kruiden die je immuunsysteem versterken!