Het begint vaak tijdens het puberen, en een kleine hoeveelheid heeft er op latere leeftijd ook nog last van. We hebben het natuurlijk over het vervelende verschijnsel genaamd acne. De puistjes kunnen op allerlei manieren ontstaan, maar kunnen gelukkig ook voorkomen en behandeld worden. Benieuwd hoe? Wij vertellen je alles wat je moet weten over acne.


Wat is acne?

Wanneer je jong bent, verandert er veel aan je lichaam. Zo gaat je lichaam ook meer talg aanmaken, een stofje dat er voor zorgt dat de huid soepel blijft en niet uitdroogt. Wanneer het lichaam te veel talg aanmaakt, kunnen de talgkliertjes verstopt raken. Hierdoor ontstaan er puistjes en onzuiverheden. Dit kan voorkomen op het gezicht, maar ook op de armen of rug (lees ook: alles over rug acne). Acne komt voor bij veel mensen, vooral rond het 14e tot 25e levensjaar. Daarom wordt acne ook wel jeugdpuistjes genoemd. Acne is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat acne?

Zoals we net al zeiden wordt acne veroorzaakt doordat de talgkliertjes gaan verstoppen. Hormonale veranderingen zijn dus een grote oorzaak van het ontstaan van acne. Daarbij krijg je tijdens de puberteit meer bacteriën op je huid, denk hierbij aan het Proprionibacterium. Naast de puberteit zijn er ook nog andere oorzaken.

Genetisch

Dat je acne hebt (of krijgt) hoeft niet per sé te maken te hebben met hormonale veranderingen. Het kan namelijk ook best zijn dat je familie ook veel last heeft van acne. Acne is namelijk ook genetisch bepaald. Hebben je ouders bijvoorbeeld ook veel last van de huidaandoening, dan is de kans groot dat jij dit als puber ook krijgt.

Stress

Je hebt er vast wel eens over gehoord: stress acne. De vervelende puistjes kunnen namelijk ook ontstaan door te veel stress. Door deze reden kan acne dus ook nog vaak voorkomen bij volwassenen: omdat ze te veel stress en angst ervaren.

Slechte omgeving

Ja, acne kan ook ontstaan door je omgeving. Je denkt er niet vaak aan, maar elke dag kom je in een omgeving waar niet de fijnste bacteriën in voorkomen. Deze vinden altijd wel een weg in jouw huid en zorgen voor een ontsteking, wat er weer voor zorgt dat jouw talgkliertjes verstoppen. Daar heb je het al: acne. Denk bij een slechte omgeving aan: rook van sigaretten, uitlaatgassen, gifstoffen zoals parfum en wasmiddel.

Cosmetica

Naast parfum zijn ook andere cosmetica – die jij op je huid smeert – een grote oorzaak van het krijgen van acne. Het reinigen van je huid is namelijk ontzettend belangrijk, en wanneer je elke dag foundation, concealer én andere huidproducten op je gezicht smeert (waar vervolgens allemaal bacteriën in gaan zitten) is het belangrijk om je gezicht goed schoon te houden. Van slechte cosmetica en huidproducten en een slechte skincare gaat je huid geïrriteerd raken, en voordat je het weet ontstaat er acne.

Te weinig voeding

Doordat je te weinig voeding binnen krijgt, mist je lichaam een aantal stoffen. Hierdoor kan al snel acne ontstaan. Let dus ook op je voeding! Daarbij kan de plek van je puistjes al veel vertellen over jouw gezondheid.

Hoe voorkom ik acne?

Wanneer je het idee hebt dat je acne krijgt, is het natuurlijk de bedoeling om dit ten alle tijden te voorkomen, zodat de verstopping van de talgkliertjes niet kan gebeuren. Op deze manieren kan je acne voorkomen:

  • Blijf stress de baas: neem voldoende rust, slaap genoeg en zorg voor jezelf. Probeer bijvoorbeeld eens een lesje yoga of meditatie om van werkdruk of andere stress af te komen.
  • Let op je voeding. Door gezond en voldoende te eten krijgen de bacteriën geen kans om een ontsteking te veroorzaken en geef jij je weerstand een opkikker. Zo ben jij acne-vrij.
  • Zorg voor een goede gezichts- en huidverzorging. Gebruik de juiste cosmetica en reinig het gezicht ’s avonds áltijd. Gebruik geen ruwe zeep voor het reinigen van de huid: hierdoor droogt je huid alleen maar uit en raakt het beschadigd. Een beschadigde barrièrefunctie van de huid is vatbaarder voor bacteriën. Gebruik daarom de juiste producten, zoals een fijne zeep of reiniger en een fijne olie om de huid soepel te houden.
  • Raak de puistjes zo min mogelijk aan: hierdoor raken ze alleen maar meer geïrriteerd en krijgt de (beginnende) acne de kans om te verspreiden naar andere plekken. Houd ook altijd de handen schoon wanneer je je acne behandelt of aanraakt. Knijp de puistjes ook niet uit.

Hoe kan ik de acne behandelen?

Ook als je al acne hebt, is het nooit te laat. De handigste en meest effectieve manier om je acne te behandelen, is natuurlijk naar een huid- of schoonheidsspecialist gaan, maar gelukkig kun je zelf ook al heel wat doen.

  • Zit niet aan de huid: raak geen puistjes aan, knijp ze niet uit en ga er niet aan krabben. Acne is al een ontstoken – en gevoelige – plek, door er aan te zitten wordt het tien keer zo erg. Moet je nu toch aan de puistjes zitten om een of andere reden? Maak dan vóór en ná het aanraken van de acne je handen goed schoon.
  • Gebruik geen ruwe handdoeken, washandjes of verzorgingsproducten. De huid is namelijk extra gevoelig en kan niet veel hebben. Door er met ruwe producten als handdoeken of scrub overheen te gaan, gaat de huid kapot en wordt het erger. Gebruik daarom zachte doekjes en dep je huid droog, en gebruik zachte verzorgingsproducten.
  • Verander je voedingspatroon: schrap de voeding dat ervoor zorgt dat jij last krijgt van acne. Je kunt acne krijgen van bijvoorbeeld zuivel, vetten of suikers.
  • Een handig middel om acne te verminderen is Benzoylperoxide, een soort gel. Het remt de ontsteking en doodt de bacteriën. Gebruik de gel één keer per dag, het liefst ’s avonds. Deze natuurlijke middelen helpen ook tegen acne.
  • Het kan helpen om te stoppen met roken en/of drinken. Dit zijn factoren die kunnen meehelpen bij het ontstaan van acne. Slechte gewoontes uit je leven te schrappen kan dus helpen tegen acne.
  • Bezoek een huid- of schoonheidsspecialist. Dit zijn vakmensen die verstand hebben van de huid en helpen jou bij het verminderen en behandelen van acne. Heb je littekens? Dan kun je hier ook terecht voor een laserbehandeling.

Meer over de huid:

Dit is alles wat je moet weten over acne

5 plantaardige beauty-foods voor een mooiere huid!

Dit is alles wat je moet weten over acne

Face mapping: de manier om je huidklachten te analyseren

Dit is alles wat je moet weten over acne

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging

Dit is alles wat je moet weten over acne

Last van acne? Dit drankje helpt je ervan af!

Dit is alles wat je moet weten over acne

Dit zijn de 7 fijnste schoonheidssalons in Rotterdam